Ciasto:
30 dag mąki
10 dag masła
8 dag cukru
jajko
sól
1 łyżeczka kakao
mały proszek do pieczenia
Masa jabłkowa:
80 dag kwaśnych jabłek
5 dag cukru
sok z małej cytryny
pół szklanki rodzynek
Wykonanie:
Jabłka pokroić w kostkę i przesmażyć do miękkości z cukrem, rodzynkami i sokiem z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Z mąki, masła i cukru zagnieść ciasto.
Odłożyć 1/5 ciasta, pozostałą część rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną masłem formę i nakłuć widelcem. Kakao przesiać równomiernie na ciasto, wyłożyć przestudzoną masę jabłkową.
Odłożoną częścią ciasta udekorować wierzch. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku na złoty kolor (ok. 40 min.).
Podawać na zimno.
Pomóż w rozwoju naszego portalu