Z okazji świąt Bożego Narodzenia proponujemy dodatek kulinarny pt. „Z jasnogórskiej kuchni”. Jasna Góra od wieków jest bastionem polskości. Tu przechowywano narodowe tradycje - jak się okazuje - także kulinarne. W Wigilię obowiązuje post. Na stołach królują ryby - karp przyrządzany na wiele sposobów (np. w galarecie oraz najbardziej tradycyjny karp smażony), pstrąg z szałwią, zupa grzybowa, zupa rybna, kapusta z grochem i grzybami, grzyby suszone smażone, śledzie przyrządzane na różne sposoby, łamańce z makiem oraz wyśmienite pieczone jabłka. Jak to przyrządzić - zdradzili jasnogórscy kucharze.
Załączony do „Niedzieli” 16-stronicowy zeszyt kulinarny zawiera również przepisy na potrawy świąteczne, ciasta i desery. Polecamy go wszystkim, którzy przygotowali już niejedną kolację wigilijną w swoim życiu, a także tym, którzy tej sztuki nie znają lub chcą poszerzyć swą wiedzę w tym zakresie. (jm)
O historii jasnogórskich Wigilii napiszemy za tydzień - w świątecznym numerze „Niedzieli”.
Pomóż w rozwoju naszego portalu