Reklama

Z zakonnej kuchni

Herbatnikowy przekładaniec

Siostra Małgorzata ze Zgromadzenia Franciszkanek Rodziny Maryi pracuje w archiwum legnickiej Kurii Biskupiej. W wolnych chwilach oddaje się pasji gotowania, lubi zwłaszcza piec ciasta. Robi to znakomicie, ku radości sióstr z legnickiego domu ich Zgromadzenia.

Niedziela Ogólnopolska 21/2010, str. 49

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Masa budyniowa:

1 l mleka, 10 paczek dobrych herbatników, ½ szkl. cukru, 1 szkl. mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, cukier wanilinowy

Do 1,5 szkl. mleka dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, jajko - wszystko roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem roztrzepane jajko z mąką i budyniem, stale mieszając. Ugotować budyń i wystudzić.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Masa cappuccino:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 2 szkl. mleka, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 3 łyżki mąki pszennej, ½ szkl. cukru, cukier wanilinowy, 5 łyżek kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym, ½ kostki masła

Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier wanilinowy wymieszać i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając (można dodać kwasku cytrynowego). Puszkę skondensowanego mleka słodzonego gotować przez 2,5 godz. Przestudzić. Spód blachy wyłożyć papierem, a następnie układać warstwy: herbatniki - ostudzona masa budyniowa - herbatniki - karmel z mleka słodzonego - herbatniki - masa cappuccino. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałów.

2010-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Madagaskar: rozpoczynają się uroczystości ingresu bp. Marka Ochlaka OMI

2025-08-09 18:51

[ TEMATY ]

ingres

uroczystości

Madagaskar

Bp Marek Ochlak

Episkopat News/ flickr.com/Karol Jeliński

O godzinie 15.00 czasu polskiego rozpoczęły się uroczystości ingresu bp. Marka Ochlaka OMI do diecezji Fenoarivo-Atsinanana. Podczas uroczystych nieszporów, w obecności nuncjusza apostolskiego abp. Tomasza Grysy - nuncjusza na Madagaskarze, Seszelach, Mauritiusie i delegata apostolskiego na Komorach - licznie zgromadzonych biskupów oraz wiernych świeckich, biskup złożył wyznanie wiary oraz dał świadectwo swojej wiary.

W swoim wystąpieniu mówił o rodzicach, przedstawił obecnych na wydarzeniu braci z małżonkami oraz współbrata, z którym uczył się w Niższym Seminarium Duchownym w Markowicach - o. Wojciecha Popielewskiego OMI. Wypowiedzi były przeplatane anegdotami. Uroczystość odbyła się w katedrze pw. św. Maurycego. Po nieszporach przez całą noc potrwa adoracja Najświętszego Sakramentu, a na miejsce będą przybywać pielgrzymi z najdalszych zakątków diecezji, których droga, najczęściej pokonywana pieszo, trwa kilka dni.
CZYTAJ DALEJ

Ks. płk. Skopiński o Powstaniu Warszawskim: z pamięci wyrasta przyszłość

2025-08-09 14:10

[ TEMATY ]

Powstanie Warszawskie

81. rocznica

ks. płk. Karol Skopiński

PAP

Inscenizacja defilady powstańczej zorganizowanej przez Stowarzyszenie Grupa Historyczna „Zgrupowanie Radosław” w ramach obchodów 81. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego w Warszawie

Inscenizacja defilady powstańczej zorganizowanej przez Stowarzyszenie Grupa Historyczna „Zgrupowanie Radosław” w ramach obchodów 81. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego w Warszawie

Pamięć o powstańcach warszawskich nie wynika tylko z obowiązku historii; z pamięci wyrasta przyszłość, w niej jest nasza siła - mówił w czasie mszy św. z okazji 81. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego proboszcz Katedry Polowej WP ksiądz pułkownik Karol Skopiński.

Msza św. w intencji poległych powstańców została odprawiona w sobotę w Katedrze Polowej Wojska Polskiego w Warszawie.
CZYTAJ DALEJ

Włoskie miasto zalane wydrążonymi cytrynami. Symbol lata problemem mieszkańców

2025-08-10 10:07

[ TEMATY ]

symbol lata

wydrążona cytryna

włoskie miasto

Amalfi

Adobe Stock

Symbolem lata w tym włoskim mieście jest sorbet podawany w wydrążonej cytrynie

Symbolem lata w tym włoskim mieście jest sorbet podawany w wydrążonej cytrynie

W Amalfi na południu Włoch ustawiono w różnych punktach specjalne pojemniki na odpady, do których należy wrzucać tylko wydrążone cytryny. To w podaje się słynny lokalny deser - sorbet cytrynowy. W ten sposób rozwiązano problem ogromnych ilości resztek cytrusów wyrzucanych przez turystów.

Biały sorbet podawany w dużej wydrążonej cytrynie jest symbolem lata na Wybrzeżu Amalfitańskim, odwiedzanym przez setki tysięcy turystów z całego świata. Niemal każdy, kto tam przyjeżdża, próbuje tego specjału. Z tą tradycją wiąże się jednak poważny problem: skórki cytryn porzucane są wszędzie, na ulicach i placach, na promenadzie, na ławkach.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję