Siostra Klara poleca na Święta Wielkanocne doskonałą babkę czekoladową. Przepis dostała od swojej mamy, która była zawodową kucharką. Siostra Klara, choć nie pracuje w kuchni, bardzo lubi piec i gotować i chętnie podzieliła się z nami sprawdzonym recepturami.
Więcej przepisów na baby i mazurki, a także inne świąteczne smakołyki - już za tydzień w specjalnym wielkanocnym dodatku „Niedzieli”
Składniki:
30 dag mąki, 20 dag cukru pudru, 20 dag masła, 4 jajka, ½ szklanki mleka, 3 łyżeczki kakao, opakowanie cukru waniliowego (lub wanilinowego), 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Cukier, cukier waniliowy z żółtkami i masłem utrzeć na pulchną masę. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać do masy na przemian z mlekiem, cały czas ucierając. W osobnym naczyniu ubić z białek pianę, następnie dodać do masy, delikatnie mieszając. Większą część ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem foremki. Do pozostałej części dodać przesiane przez sitko kakao, delikatnie wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180o C ok. 1 godz. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu