(Przepis na średniej wielkości tortownicę)
1/2 kg dobrze odciśniętego białego sera, 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1/3 kostki (8 dag) masła lub masła roślinnego, 2 owocowe galaretki: jasna, np. cytrynowa lub morelowa, i ciemna, np. wiśniowa lub z czarnej porzeczki, kruche herbatniki, świeże miękkie owoce (truskawki, poziomki, maliny, czarne jagody, wypestkowane winogrona).
Galaretkę jasną rozpuszczamy w szklance wrzącej wody, wylewamy na płaski talerz, schładzamy. Galaretkę ciemną przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia.
Spód tortownicy wykładamy herbatnikami. Ser rozbijamy w malakserze. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy - cały czas ucierając - po jednym żółtku, a gdy składniki się połączą, niewielkimi
porcjami utarty ser. Pianę z białek ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywno, łączymy z masą serową, dodajemy pokrojoną w zgrabne kostki jasną galaretkę, mieszamy i od razu przekładamy na tortownicę.
Wyrównujemy powierzchnię, lekko wciskamy przygotowane owoce, zalewamy tężejącą, ciemną galaretką i wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki. Przed podaniem kroimy tort ostrym, cienkim, rozgrzanym we wrzątku
nożem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu