Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad i na kolację

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zapiekane pory

(Przepis na 4 porcje)

4 białe części pora.
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, sól, pieprz, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, 1 filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Z pora odcinamy zielone części i korzonki, dokładnie myjemy pod bieżącą letnią wodą, wrzucamy na gorącą wodę z dodatkiem soli i cukru i gotujemy 12-15 min. Pozostawiamy w wodzie, w której się gotowały - do wychłodzenia.
Zimne przecinamy wzdłuż, układamy rozciętą stroną do góry w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, zalewamy sosem. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy - całość posypujemy obficie serem i wstawiamy do nagrzanego do temp. 220ºC piekarnika. Zapiekamy ok. 20-25 min. Potrawa jest gotowa, gdy ser lekko się zrumieni, a boki odstają od formy. Zapiekankę podajemy do wszelkiego rodzaju smażonych mięs i ryb - najsmaczniejsza z młodymi ziemniakami obficie posypanymi świeżym koperkiem jako samodzielne, bezmięsne danie.
Rada: Do porów, tuż przed polaniem ich sosem, możemy dodać kilka najcieniej pokrojonych pieczarek lub szklankę (mała puszka) odsączonego zielonego groszku lub soczewicy, ugotowaną, posiekaną marchewkę lub mięso z piersi kurczaka - ale wówczas będzie to zupełnie inne danie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z ryżem

Lekko strawne, orzeźwiające danie na kolację
(Przepis na 4 porcje)

2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 1 mała puszka zielonego groszku, 1 mała puszka kukurydzy w zalewie, 1 puszka ananasów w plastrach, 2 duże ząbki czosnku, szczypta roztartych w dłoniach lubianych ziół, sól i pieprz, pół szklanki śmietany lub jogurtu o smaku naturalnym, zielenina.

Ryż sypiemy do salaterki, zalewamy dwoma łyżkami soku z ananasów. Dodajemy odsączony groszek i kukurydzę, najdrobniej posiekany - ale nie zmiażdżony czosnek i pokrojone w niewielką kostkę plastry ananasów. Składniki delikatnie łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami (delikatnie, by przyprawy nie przytłumiły smaku i aromatu sałatki), zalewamy spienioną śmietaną i - gdy trzeba - niewielką ilością soku z ananasów. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypaną zieleniną.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Szpital świętych. Tu zmarł Carlo Acutis, tu przyszły na świat dzieci św. Joanny Beretty Molli

2025-09-05 20:56

[ TEMATY ]

szpital

świadectwo

Włochy

Agata Kowalska/Karol Porwich

Wstawiennictwo świętych jest znakiem rozpoznawczym szpitala San Gerardo w Monzie.

Założony w 1174 r. przez św. Gerarda, stał się miejscem wielu wydarzeń naznaczonych świętością. To właśnie tutaj wydarzył się cud, który otworzył drogę do beatyfikacji rodziców św. Teresy od Dzieciątka Jezus, Ludwika i Marii Zélie Martin.
CZYTAJ DALEJ

Święty, który łączy

Niedziela Ogólnopolska 35/2019, str. 32

[ TEMATY ]

patron

opr. graficzne Karolina Szecówka

Był „świetlanym przykładem ewangelicznej wytrwałości, który powinniśmy mieć przed oczyma, kiedy stajemy wobec trudnych i ryzykownych wyborów, jakich nie brak także dzisiaj” – powiedział św. Jan Paweł II o św. Melchiorze Grodzieckim podczas kanonizacji męczenników koszyckich

Melchior Grodziecki urodził się w 1584 r. w Cieszynie. Wywodził się z rodu Grodzieckich herbu Radwan. Pobierał nauki w kolegium jezuickim w Wiedniu, a następnie w Brnie, gdzie wstąpił do nowicjatu Towarzystwa Jezusowego. Przebywał w klasztorach jezuickich w Kłodzku, Czeskich Budziejowicach i Pradze. Właśnie w tym ostatnim miejscu w 1614 r. przyjął święcenia kapłańskie, a później został wychowawcą młodzieży. Śluby wieczyste złożył 16 czerwca 1619 r. Zakon skierował go do Koszyc, gdzie został kapelanem wojsk cesarskich. Poniósł śmierć męczeńską na początku wojny trzydziestoletniej, we wrześniu 1619 r., z rąk żołnierzy księcia Siedmiogrodu Gábora Bethlena, dowodzonych przez gen. Jerzego Rakoczego. Śmierć Melchiora Grodzieckiego była wynikiem nienawiści, podziałów narodowych i wyznaniowych.
CZYTAJ DALEJ

Znak Chrystusa pośród świata

2025-09-07 16:02

Ks. Wojciech Kania/Niedziela

Biskup Ordynariusz Krzysztof Nitkiewicz dokonał konsekracji kościoła pw. św. Jadwigi Królowej w Pilchowie.

Uroczystej Eucharystii przewodniczył Biskup Sandomierski, a koncelebrowali ks. kan. Krzysztof Guźla, proboszcz parafii oraz księża z dekanatu pysznickiego. Na wspólnej modlitwie obecnych było bardzo wielu parafian, którzy własną pracą przyczynili się do rozbudowy świątyni oraz upiększania jej wnętrza.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję