Reklama

Z naszej kuchni

Na obiad

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Filety z kurczaka

według przepisu p. Wojewody

(Przepis na 4 porcje)

4 średniej wielkości filety z piersi kurczaka, 1/2 kostki (12,5 dag) masła, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki białego pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, 1/2 szklanki letniej wody, 2 łyżki płynnego miodu, 2 kwaskowe duże jabłka.

Filety lekko rozbijamy drewnianym (ważne), zwilżonym zimną wodą tłuczkiem, nadając im owalny kształt. Posiekany czosnek, sól, pieprz i skórkę otartą z cytryny łączymy z masłem, aż powstanie jednolita masa, którą smarujemy każdy filet z obu stron. Porcje odkładamy w chłodne miejsce na pół godziny - można nieco dłużej. Miód rozprowadzamy w letniej wodzie. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w niezbyt grube plastry, kropimy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Na rozgrzanej dużej patelni smażymy przygotowane filety (najlepiej wszystkie razem), gdy się zrumienią z obu stron, obkładamy przygotowanymi jabłkami, podlewamy wodą z miodem i trzymamy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 30-35 min.
Podajemy z kładzionymi kluseczkami lub grubym makaronem i zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Racuchy z owocowym musem

(Przepis na 4 porcje)

1 opakowanie mrożonych śliwek (1/2 kg), kawałek kory cynamonowej (lub 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego cynamonu), skórka otarta z cytryny, 1/2 szklanki soku pomarańczowego (może być słodzony), 3 łyżki cukru.
Ciasto: 2 kubeczki (ok. 25 dag) serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 2 jajka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, olej do smażenia, cukier puder oraz 10 dag płatków migdałowych.

Śliwki po lekkim rozmrożeniu drylujemy, zalewamy sokiem pomarańczowym, dodajemy korę cynamonową, skórkę otartą z cytryny oraz cukier. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy 5-7 min. Wyjmujemy korę. Gdy śliwki przestygną - miksujemy.
Na suchej patelni rumienimy lekko płatki migdałowe, odstawiamy do przechłodzenia. Serek homogenizowany rozcieramy z jajkami. Gdy składniki się połączą, dodajemy obie mąki, szczyptę soli i wyrabiamy na jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt ścisłe, można dodać łyżkę gazowanej wody.
Na dobrze rozgrzany tłuszcz (racuszki powinny lekko pływać) nakładamy porcje ciasta, pamiętając, że w czasie smażenia racuchy rosną. Rumienimy racuszki z obu stron, wykładamy na warstwę bibuły do odsączenia, układamy na półmisku, oprószamy cukrem pudrem i posypujemy zrumienionymi płatkami migdałowymi. Podajemy z musem śliwkowym - zanurzając w nim każdy racuch tuż przed spożyciem.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej Niezbędnika Katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Dostępna jest również wersja PDF naszego Niezbędnika!

CZYTAJ DALEJ

Święci Archaniołowie – Michał, Rafał i Gabriel

Książę niebieski, święty Michale, Ty sprawy ludzkie kładziesz na szale; W dzień sądu Boga na trybunale Bądź mi patronem, święty Michale.
CZYTAJ DALEJ

Wspomagaj nas w walce

2025-09-29 06:56

[ TEMATY ]

Jemielnica

Łukasz Krzysztofka

Sanktuarium św. Józefa w Jemielnicy

Sanktuarium św. Józefa w Jemielnicy

Już dziś w diecezjalnym sanktuarium św. Józefa w Jemielnicy w diecezji opolskiej odbędzie się czuwanie modlitewne ze św. Michałem Archaniołem.

W programie czuwania, które poprowadzi ks. Kazimierz Szydło, michalita z parafii Matki Bożej Królowej Aniołów na warszawskim Bemowie, znajdzie się m.in. możliwość przyjęcia szkaplerza św. Michała Archanioła i błogosławieństwo jego olejem. Uczestnikom modlitwy towarzyszyć będzie figura św. Michała Archanioła, pod którą będzie można składać intencje.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję