W czasie upalnych dni lata mięso wieprzowe najlepiej smakuje, gdy przygotujemy je z owocami.
Schab ze śliwkami. Przepis na 6 dużych lub 8 mniejszych porcji
1 kg młodego, chudego schabu bez kości, 1 szklanka suszonych
śliwek lub 1/2 kg śliwek świeżych, tłuszcz do obsmażenia mięsa (oliwa
i smalec - pół na pół), sól, pieprz, mąka do zagęszczenia sosu (może
być kukurydziana), sok z całej cytryny, 1/2 szklanki naturalnego
soku pomarańczowego (najsmaczniejszy - świeżo wyciśnięty z owoców),
1 goździk, duża szczypta tymianku.
Schab wycieramy skropioną octem ściereczką, nacieramy
przyprawami i roztartym w dłoniach tymiankiem, lekko oprószamy mąką
i opiekamy na solidnie rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc równomiernie
ze wszystkich stron. Zrumieniony, przekładamy do brytfanny, zalewamy
tłuszczem, w którym się smażył, dodajemy pół filiżanki wody, brytfannę
szczelnie przykrywamy i pieczemy w wygrzanym piekarniku przez pół
godziny. W czasie pieczenia polewamy od czasu do czasu wytworzonym
sosem.
Namoczone wcześniej śliwki pestkujemy (podobnie postępujemy
ze śliwkami świeżymi). Gdy mięso jest prawie miękkie - dodajemy śliwki
do sosu i pieczemy jeszcze przez chwilę. Upieczony, miękki schab
przekładamy na wygrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos
przecieramy przez sito, dodajemy sok z pomarańczy, przyprawiamy delikatnie
solą, pieprzem i sokiem z cytryny; zagęszczamy mąką rozmieszaną w
minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, by mąka straciła smak
surowizny.
Mięso kroimy w cienkie plastry, układamy na półmisku,
przybieramy owocami, np. połówkami świeżych śliwek, i lekko polewamy
sosem; pozostały sos podajemy w sosjerce.
Najsmaczniejszy - z ziemniakami, obficie posypanymi zieleniną,
z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z grubym makaronem
i zieloną sałatą przyprawioną sosem jogurtowym.
Żeberka wieprzowe z włoską kapustą. Przepis na 4 duże porcje
1 kg żeberek wieprzowych (z młodej sztuki), 1 duża cebula,
olej do smażenia, 1 mała główka lub 1/2 dużej włoskiej kapusty, sól,
pieprz, 2 duże, winne jabłka, 1 łyżka mąki krupczatki, 1 płaska łyżeczka
nasion kopru włoskiego, 1 łyżka posiekanej zieleniny (może być mrożona)
.
Umyte, podzielone na porcje żeberka wycieramy do sucha,
oprószamy mąką wymieszaną z przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu,
rumieniąc z obu stron. Mięso przekładamy do rondla, a na pozostałym
ze smażenia tłuszczu lekko rumienimy posiekaną cebulę. Przekładamy
do naczynia z żeberkami, całość podsypujemy nasionami kopru, podlewamy
niewielką ilością wody (1/2 filiżanki), szczelnie przykrywamy, stawiamy
na małym ogniu i dusimy. Gdy mięso jest prawie miękkie, dodajemy
pokrojoną w "średni makaronik" kapustę, całość trzymamy razem na
niewielkim ogniu, ale bez przykrycia. Po 10 min dodajemy utarte na
jarzynowej tarce (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd
nasiennych) jabłka, zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Podajemy z ziemniakami lub ugotowanym na sypko ryżem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu