Reklama

Z naszej kuchni

Potrawy z mielonego mięsa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Nadziewane sznycle - przepis na 4 porcje

0,5 kg mielonego mięsa - może być wieprzowo-wołowe, 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki lub pszennych otrąb, 4 łyżki mleka, 1 cebula, sól, pieprz, 1 łyżeczka majeranku (przesianego przez sitko), tłuszcz do smażenia.

Farsz: 25 dag pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być mrożona), sól do smaku.
Z mięsa, dodatków i przypraw wyrabiamy jednolitą, mięsną masę, dzielimy na cztery części, formujemy płaskie sznycelki.
Farsz: Posiekaną cebulę i drobno pokrojone pieczarki lekko podsmażamy, gdy puszczony przez grzyby sok wyparuje, lekko solimy i łączymy z zieleniną.
Porcje farszu rozkładamy na sznyclach, zasklepiamy, oprószamy delikatnie mąką (najlepiej przez sitko) i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
Podajemy z ziemniakami z wody lub ziemniakami pureMe, z ryżem ugotowanym na sypko lub kluseczkami z półfrancuskiego ciasta z dodatkiem sezonowej surówki lub sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym lub śmietaną.

Zrazy w sosie przepis na 4 porcje

50 dag mielonego mięsa (może być z kilku gatunków), 2 łyżki tartej bułki, 1 jajko, 1 duża cebula, sól, pieprz,
1 łyżeczka majeranku koniecznie przesianego przez sitko, 2-3 łyżki mleka, mąka krupczatka do panierowania, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka keczupu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, tłuszcz do smażenia.
Posiekaną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu, aż się zeszkli. Do mięsa dodajemy: podsmażoną cebulę, jajko, tartą bułkę, mleko, sól, pieprz, majeranek - i wyrabiamy jednolitą, mięsną masę. Z mięsa formujemy osiem sznycelków, lekko oprószamy maką, nadmiar mąki strząsamy i na dobrze rozgrzanym tłuszczu rumienimy je z obu stron. Najlepiej jest smażyć sznycelki razem, na większej patelni. Zrumienione zalewamy śmietaną, wymieszaną z koncentratem i keczupem. Gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku, przykrywamy, stawiamy na niewielkim ogniu i dusimy razem ok. 10 minut.
Podajemy z grubym makaronem, z kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta lub z ugotowanym na sypko ryżem oraz zieloną sałatą, polaną spienionym sosem jogurtowym lub inną, delikatną w smaku, sezonową surówką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bogucki: Prezydent po raz ostatni podpisał ustawę dotyczącą szczególnej pomocy obywatelom Ukrainy

2025-09-26 21:19

[ TEMATY ]

Ukraina

Karol Nawrocki

PAP/Leszek Szymański

Karol Nawrocki

Karol Nawrocki

Prezydent RP po raz ostatni podpisał ustawę dotyczącą szczególnej pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Zapowiedział, że poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu ubiegania się o polskie obywatelstwo i ścigania banderyzmu.

Prezydent podpisał w piątek ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy, która uszczelnia system otrzymywania świadczeń na rzecz rodziny przez cudzoziemców. Prawo do tych świadczeń zostało powiązane z aktywnością zawodową rodzica oraz nauką dzieci w polskiej szkole, z wyjątkami dotyczącymi np. osób z niepełnosprawnościami. Dodatkowo prawo do świadczeń będzie powiązane z uzyskiwaniem przez cudzoziemców co najmniej 50 proc. minimalnego wynagrodzenia za pracę, co oznacza, że w 2025 roku będzie to 2333 zł brutto.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Duka: Uniwersytet miejscem terroru i fanatyzmu

2025-09-26 11:57

[ TEMATY ]

uniwersytet

kard Duka

Vatican Media

Kard. Domnik Duka

Kard. Domnik Duka

O potrzebie powrotu do pierwotnej misji uniwersytetów, aby chronić je przed nowym totalitaryzmem i terrorem mówił kard. Domnik Duka w Rużomberku. Czeski Prymas Senior wziął udział w uroczystościach 25-lecia jedynego na Słowacji katolickiego uniwersytetu. Wspomniał o tragicznych losach Charliego Kirka, „ofiary nienawiści uniwersyteckiej”.

Kard. Duka przypomniał, że uniwersytety powstały jako miejsce poszukiwania prawdy. W średniowieczu zapewniały wolność słowa poprzez dysputy. Misję uniwersytetu w pełni wyraził John Henry Newman, konwertyta z anglikanizmu i święty, a już niebawem, również doktor Kościoła, dzięki któremu, jak zauważył były arcybiskup Pragi, angielska kultura uniwersytecka Oksfordu i Cambridge przemawia do ludzi naszych czasów.
CZYTAJ DALEJ

Francja: nowoczesny kościół wyróżniony przez ministerstwo kultury

2025-09-26 20:27

[ TEMATY ]

Kościół

Francja

nowoczesność

wikipedia/Vpe

Kościół pw. Ducha Świętego w Montpellier

Kościół pw. Ducha Świętego w Montpellier

Kościół pw. Ducha Świętego w Montpellier został uhonorowany przez francuskie ministerstwo kultury oznakowaniem „Wyróżniająca Się Architektura Współczesna”. Poświadczająca to tablica pamiątkowa została odsłonięta dziś wieczorem w obecności miejscowego arcybiskupa Norberta Turiniego i architekta-wizjonera Marcela Pigeire’a, który za swój projekt sprzed pół wieku nie wziął honorarium.

Świątynia w dzielnicy Cévennes w Montpellier powstała w 1965 roku, gdy kończący się Sobór Watykański II chciał zbliżyć wiernych do ołtarza. 35-letni wówczas Pigeire stworzył kościół mogący pomieścić 700 wiernych, na planie centralnym, pełen światła. Wyróżnia się on trójkątnymi fasadami, symbolizującymi Trójcę Świętą, podobnie jak trzy kolumny podtrzymujące strop na wysokości 17 metrów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję