Przepis na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze
1/2 kostki (12,5 dag) sera twarogowego, 1 szklanka gotowanych
ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 kopiasta łyżka mąki,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, żółtko, sól, olej do smażenia, mąka
krupczatka, białko i tarta bułka do panierowania.
Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy
w malakserze, dodajemy żółtko, obie mąki i wyrabiamy ciasto - powinno
być jednolite, gładkie i niezbyt ścisłe. Gotowe wykładamy na posypaną
krupczatką stolnicę, rozpłaszczamy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy
6-8 zgrabnych pierożków, każdy panierujemy w roztrzepanym białku
i tartej bułce i od razu smażymy na rozgrzanym, ale niezbyt gorącym
tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Czas zasmażania, w zależności od
grubości pierożka - ok. 5-6 min. Podajemy bardzo gorące, najlepiej
prosto z patelni. Najsmaczniejsze z owocową surówką, musem jabłkowym,
posmarowane truskawkowym dżemem lub polane kwaśną śmietaną i posypane
cukrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu