2 szklanki ugotowanego, grubszego makaronu (może być z poprzedniego
dnia), 1 cebula, kilka pieczarek, 1 szklanka kiszonej kapusty, tłuszcz
do zasmażenia cebuli, mielony kminek, sól, pieprz, tłuszcz i tarta
bułka do wysmarowania formy, 1/2 szklanki śmietany. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy
się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki i zasmażamy razem, aż grzybki
puszczą sok. Wówczas wrzucamy odciśniętą, ale nie wypłukaną kapustę
i wszystko zasmażamy ok. 1 min.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, posypujemy
tartą bułką, na spód dajemy połowę makaronu, lekko oprószamy przyprawami,
kładziemy warstwę zasmażonej kapusty i pozostały makaron i znów oprószamy
przyprawami według własnych upodobań. Śmietanę lekko spieniamy, zalewamy
zapiekankę i całość wstawiamy na 20-25 min do wygrzanego piekarnika
nastawionego na temperaturę 200oC. Czas zapiekania zależy od wysokości
zapiekanej warstwy.
Podajemy z dodatkiem szklanki soku pomidorowego lub z
filiżanką czystej zupy.
Kim jest bł. Rafał Chyliński, ubogi, pokorny franciszkanin, najdłużej posługujący w łódzkich Łagiewnikach (dziś dzielnica Łodzi), który zmarł 275 lat temu, a od 25 lat cieszy się chwałą błogosławionych?
"Dziadowski biskup” – niejednokrotnie słyszał o. Rafał od brata, gdy zaraz po posiłku biegł do kuchni, aby zabrać jeszcze ciepły przydział dla biednych, którzy gromadzili się przy furcie klasztornej.
Obłóczyny w Wyższym Seminarium Duchownym w Rzeszowie
2025-12-01 23:01
Kl. Michał Gratkowski
Joanna Praso
Uroczystość w WSD
Ten moment, kiedy kleryk publicznie wyraża swoją gotowość przyjęcia święceń diakonatu i prezbiteratu to przejście od pytania „Czy chcę zostać kapłanem?” do głębszego: „Jakim kapłanem pragnę być?”. Po zakończonej Eucharystii bracia z trzeciego roku przyjęli strój duchowny – sutannę. To nie tylko znak podjętego zobowiązania, ale i wspaniały symbol obecności Chrystusa wśród ludu Bożego w zwykłej, codziennej rzeczywistości.
Tego samego dnia wieczorem, w Sanktuarium Matki Bożej Głogowskiej w Głogowie Małopolskim, kleryk Marek Dul otrzymał z rąk księdza biskupa Jana Wątroby święcenia diakonatu. Jesteśmy ogromnie wdzięczni Panu Bogu za te wszystkie dary: za ciszę rekolekcyjną, która pozwoliła nam na chwilę zatrzymać się wśród codziennego biegu; za włączenie współbraci w grono przygotowujących się bezpośrednio do święceń diakonatu i prezbiteratu; wreszcie za nowego Diakona w naszej diecezji!
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.