Kiwi jest małym owocem. Jego wielkość i kształt można porównać ze średnim ziemniakiem. Charakteryzuje się puszystą brązową skórką, jasnozielonym miąższem oraz drobnymi czarnymi nasionami. Owoce kiwi do lat 60. XX wieku nazywane były chińskim agrestem. Zmiana nazwy wpłynęła na wzrost popularności owoców na rynku, a także na dalszy rozwój produkcji.
Kiwi jest rośliną pnącą pochodzącą z południowych Chin. Obecnie uprawiana jest m.in. w: Nowej Zelandii, Australii, USA, Chile, a także we Francji, w Hiszpanii, Grecji oraz Portugalii. W 100 g owocu (jedna duża sztuka) znajduje się 60 kcal. Taka porcja zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Owoce kiwi dostarczają również witaminy K, E, a także kwas foliowy, potas oraz błonnik pokarmowy.
Kiwi jest źródłem przeciwutleniaczy, co wpływa pozytywnie na układ krwionośny. Wyniki badań wykazały, że regularne spożywanie kiwi może się przyczyniać do obniżenia poziomu cholesterolu LDL.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
