Reklama

W wolnej chwili

życie ze smakiem

Pomysły na naleśniki

Ciasto naleśnikowe to jedno z najprostszych i najbardziej uniwersalnych ciast. Można z niego przygotować najróżniejsze dania. Jest idealne na obiad i jesienną kolację.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto naleśnikowe

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
2 jajka
szczypta soli

Wykonanie:
1. Do wysokiej miski wsyp mąkę, dodaj mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli.
2. Miksuj do momentu połączenia się składników. Ciasto odstaw na 10 min.
3. Do smażenia naleśników sprawdzi się patelnia z nieprzywierającą powierzchnią. Jeśli korzystasz ze zwykłej, możesz dać odrobinę tłuszczu.
4. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalej niecałą chochelkę ciasta, szybko podnieś patelnię i równomiernie rozlej ciasto po jej powierzchni.
5. Smaż naleśniki z obu stron na rumiany kolor – najlepiej przewraca się je na drugą stronę za pomocą dłuższej łopatki.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zapiekane z grzybami

Składniki:
75 dag grzybów (kurki, gąski, pieczarki)
1 duża cebula
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
2 jajka
2 łyżki startego sera żółtego
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Reklama

Wykonanie:
1. Grzyby oczyść, umyj, drobno pokrój i wrzuć na wrzącą wodę, zagotuj i odcedź.
2. Drobno posiekaną cebulę uduś z dodatkiem oliwy, a gdy zacznie się rumienić, dodaj grzyby i duś je do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
3. Tak przygotowane grzyby dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z surowymi jajkami i startym serem.
4. Naczynie żaroodporne o średnicy takiej jak średnica naleśnika wysmaruj masłem.
5. Układaj w nim kolejno naleśniki i smaruj każdą warstwę grzybowym nadzieniem (ostatnią warstwą musi być naleśnik).
6. Wstaw naleśniki do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj ok. 20 min.
7. Podawaj posypane natką pietruszki z sosem śmietanowym i surówkami.

Śledzie w cieście naleśnikowym

Składniki:
1 kg filetów śledziowych typu matias
3 jajka
5 łyżek mąki
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek keczupu
3 łyżki przecieru pomidorowego
3/4 szklanki oleju
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Dodatkowo:
3 cebule
3 ogórki konserwowe

Wykonanie:
1. Śledzie zalej wodą i mocz przez 20 min. Osusz na ręczniku papierowym i pokrój na 5-centymetrowe kawałki.
2. Mąkę połącz z jajkami i zrób gęste ciasto naleśnikowe (nie dodawaj soli).
3. Śledzie maczaj w cieście i smaż na rozgrzanym tłuszczu. (Będą bardzo słone, ale niech cię to nie przeraża. Zalewa sprawi, że słoność zniknie).
4. Z podanych wyżej składników stwórz zalewę i zagotuj. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
5. Cebule pokrój w krążki, ogórki – w talarki.
6. W wysokim naczyniu układaj warstwami: śledzie, cebulę, ogórki. Zalej wszystko zalewą.
7. Podawaj po kilku godzinach.

Z mięsem z rosołu

Składniki:
niewielka cebula
zmielone mięso z rosołu
ugotowana marchewka
jajko
łyżka bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz, majeranek (opcjonalnie
olej i masło do smażenia

Reklama

Wykonanie:
1. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na niewielkiej ilości oleju.
2. Zmielone mięso dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeśli farsz jest zbyt suchy, dodaj kilka łyżek rosołu.
3. Gotowy farsz wyłóż na naleśniki, zawiń.
4. Podsmażaj na niewielkiej ilości masła na złoty kolor (sprawdź, czy farsz jest gorący).

Po meksykańsku

Składniki:
1 cebula
1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego
passata pomidorowa
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
olej do smażenia
masło
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano
natka pietruszki
Dodatkowo:
15-20 dag żółtego sera

Wykonanie:
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni.
2. Mięso wymieszaj z przyprawami, dodaj do cebuli i podduś (mieszaj od czasu do czasu, żeby nie powstały grudy).
3. Dodaj passatę pomidorową i duś do miękkości mięsa.
4. Dodaj odcedzone kukurydzę i fasolę. Gotuj przez chwilę. Odparuj nadmiar wody, żeby sos był gęsty.
5. Wykładaj sos na naleśniki, zawijaj je w rulony i układaj w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
6. Posyp naleśniki startym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 min.
7. Podawaj udekorowane listkami pietruszki.
Rada: Jeśli nie lubisz naleśników zapiekanych, możesz podawać je złożone w trójkąty, polane sosem z kleksem śmietany i posypane listkami pietruszki.

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Krewetki w szynce parmeńskiej

SKŁADNIKI: 15 surowych krewetek 4 plastry szynki parmeńskiej
CZYTAJ DALEJ

„Żeby nie zapomnieć” - Siostry zakonne wobec Holokaustu i represji w PRL

2025-10-22 16:05

[ TEMATY ]

Holokaust

siostry zakonne

represje w PRL

Heschel Center News

53. Ogólnopolska Konferencja Naukowa Historyków Zakonnych

53. Ogólnopolska Konferencja Naukowa Historyków Zakonnych

W czasie wojny pomagały Żydom, a po 1945 roku same doświadczały prześladowań. Świadectwa działań polskich sióstr zakonnych, przez lata ukryte w klasztornych archiwach, stają się częścią naukowych badań i wspólnej pamięci. Temu poświęcona jest 53. Ogólnopolska Konferencja Naukowa Historyków Zakonnych, współorganizowana przez Centrum Heschela KUL.

Miejscem pierwszego dnia obrad była siedziba Konferencji Episkopatu Polski. Konferencję otworzyła siostra sercanka, dr Jadwiga Monika Kupczewska z Ośrodka Badań nad Geografią Historyczną Kościoła w Polsce KUL i przewodnicząca Komisji Historycznej przy Konferencji Wyższych Przełożonych Żeńskich Zgromadzeń Zakonnych (KWPŻZZ). „W ciszy naszych archiwów, pracy w bibliotekach, czytaniu, śledzeniu relacji, dokumentujemy i zbieramy je, żeby nie zapomnieć i żeby ta tragedia nigdy więcej nie dotknęła nikogo” – mówiła s. Kupczewska o postawach sióstr wobec Zagłady Żydów. Drugi dzień obrad w Centralnym Przystanku Historia IPN będzie poświęcony powojennym represjom wobec zakonów żeńskich.
CZYTAJ DALEJ

Bp Chrząszcz: Jan Paweł II był papieżem globalnym, o sercu lokalnym

2025-10-22 20:20

[ TEMATY ]

św. Jan Paweł II

bp Robert Chrząszcz

papież globalny

serce lokalne

ks. Marek Weresa/Vatican Media

Okolicznościowa Msza św. w Bazylice św. Piotra pod przewodnictwem bp. Roberta Chrząszcza

Okolicznościowa Msza św. w Bazylice św. Piotra pod przewodnictwem bp. Roberta Chrząszcza

Był człowiekiem uniwersalnym, ale urodzonym w konkretnej ziemi, z konkretnych łez i modlitw - mówił o św. Janie Pawle II delegat Konferencji Episkopatu Polski ds. Duszpasterstwa Emigracji Polskiej bp Robert Chrząszcz, który w liturgiczne wspomnienie papieża Polaka przewodniczył okolicznościowej Mszy św. w Bazylice św. Piotra i wygłosił homilię. Koncelebrował metropolita wileński abp Gintaras Grušas, przewodniczący Rady Konferencji Episkopatów Europy.

Nawiązując do czytania z Księgi Proroka Izajasza bp Robert Chrząszcz nazwał św. Jana Pawła II człowiekiem, który „wziął na siebie ciężar Ewangelii i niósł ją na krańce ziemi”. Papież Polak był „zwiastunem radosnej nowiny, tym, którego nogi - jak mówi prorok - były ‘pełne wdzięku’, bo szły przez wszystkie kontynenty, niosąc światu pokój i nadzieję”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję