Rośnie na polach i łąkach, w ogrodach. Leczą się nim dzikie zwierzęta, koty i psy. Człowiek natomiast walczy z nim bezwzględnie. Czas to zmienić i uznać w perzu sojusznika naszego zdrowia. W celach zdrowotnych używamy wiosną zielonych liści, a jesienią pozyskujemy kłącza. Po wykopaniu należy je dokładnie umyć, pociąć na krótkie kawałki i jak najszybciej wysuszyć w miejscu słonecznym i przewiewnym. Kłącze perzu zawiera witaminy B i C oraz krzem i żelazo.
Zioło to było znane już w starożytności. Zmiażdżone kłącza dodawano do chleba, stosowano przy stanach zapalnych układu oddechowego, kamicy nerkowej i obstrukcji. Cenili je także wybitni znawcy ziół i lekarze renesansu, np. Matthiolus (1501-77), Tabernaemontanus (1522-90). Dziś, korzystając z dostępnej nam wiedzy, możemy stosować korzeń perzu do leczenia ran, stanów zapalnych układu moczowego, chorób wątroby, w leczeniu gorączki, przy podagrze, reumatyzmie, lumbago, przy wszelkich zapaleniach stawów. Kłącze perzu oczyszcza krew, obniża poziom cholesterolu i wzmacnia naczynia krwionośne.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W medycynie ludowej z kolei miało ono zastosowanie w terapii przewlekłych wyprysków skórnych, w stanach zapalnych gardła i oskrzeli, kaszlu, gruźlicy.
Napar z kłączy. 1 łyżkę suszonych i rozdrobnionych kłączy zalewamy szklanką wrzątku i odstawiamy na 15 min pod przykryciem. Po przecedzeniu pijemy 2-3 razy po pół szklanki w ciągu dnia dla poprawy przemiany materii, przeciwko miażdżycy naczyń krwionośnych. Taka kuracja powinna trwać od 3 do 4 tygodni.
Odwar z kłączy. 1 łyżkę rozdrobnionych kłączy zalewamy szklanką letniej wody i gotujemy przez 5 min na małym ogniu. Przecedzamy i pijemy w 2-3 porcjach w ciągu dnia po jedzeniu jako środek łagodnie moczopędny, odtruwający organizm, przeciwgorączkowy, w leczeniu nieżytu przewodu pokarmowego, lekkich schorzeń nerek i kamicy, przy zatruciach i zaparciach, niewydolności wątroby, złej przemianie materii w schorzeniach skórnych, a także do nasiadówek przy hemoroidach. W schorzeniach układu wydalniczego odwar powinien być zażywany często, co 2-4 godziny i w małych ilościach, po 25-50 ml, łącznie do ok. 300-400 ml odwaru na dobę. Mocny odwar z kłącza używany jest natomiast przy kaszlu, chorobach pęcherza i nerek, wątroby i śledziony. W leczeniu chorób metabolicznych i skórnych należy przyjmować odwar 1-2 razy dziennie, rano lub wieczorem po 200 ml.