Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z ryżem

To jeden z najszybszych i najprostszych pomysłów na pożywny posiłek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Risotto ze szparagami

SKŁADNIKI :
* 1 mała cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 pierś z kurczaka
* 1/2 szklanki ryżu
* 1/4 szklanki białego wina
* 500 ml bulionu
* 1 pęczek szparagów
* sól, pieprz, 1/3 łyżeczki kurkumy i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
* 3 łyżki startego parmezanu
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki oliwy z oliwek.

Wykonanie:
1. W garnku na 1 łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty na tarce czosnek. Dodaj 1 łyżkę masła oraz pokrojonego w kostkę kurczaka, dopraw solą oraz pieprzem i obsmażaj ok. 3 min, co chwilę mieszając.
2. Dodaj ryż i dokładnie go obsmaż. Wlej wino i gotuj przez chwilę, aż odparuje, dodaj przyprawy.
3. Wlej ok. pół szklanki bulionu i gotuj ryż, aż wchłonie większość płynu, od czasu do czasu mieszając. Wówczas wlej kolejną porcję bulionu i gotuj jak poprzednio. Czynność powtarzaj, aż ryż będzie ugotowany (ok. 15 min). Dopraw solą i pieprzem.
4. Razem z ostatnią porcją bulionu dodaj szparagi. Wcześniej umyj je i odłam twarde końce. Zielone łodyżki pokrój na plasterki, główki pozostaw w całości.
5. Gotowe risotto odstaw z ognia, dodaj 2 łyżki tartego parmezanu i 2 łyżki masła, wymieszaj. Wyłóż na talerze, posyp resztą sera.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ryż z kurczakiem i marchewką

Reklama

SKŁADNIKI :
* 2 upieczone udka kurczaka (może być z rożna)
* 2 marchewki
* 2 cebule
* 15 dag ryżu
* olej roślinny
* sól, pieprz, czerwona słodka papryka, odrobina pieprzu cayenne

Wykonanie:
1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie al dente.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
3. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
4. Mięso oddziel od kości i pokrój w grubszą kostkę.
5. Na dużą patelnię wlej kilka łyżek oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzuć cebulę i mieszając, przesmażaj przez kilka minut, dodaj marchewkę i duś razem do miękkości.
6. Do warzyw dodaj pokrojone mięso i ugotowany ryż. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Duś razem 2-3 min.

Burrito

SKŁADNIKI :
* 25 dag ryżu białego długoziarnistego
* 400 ml bulionu drobiowego
* 125 ml przecieru pomidorowego
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 średniej cebuli
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz, 1/2 łyżeczki chili
Sos:
* 60 dag mielonej wołowiny
* 1 puszka pomidorów krojonych lub w całości
* 1 puszka fasoli czerwonej
* 3 ząbki czosnku
* 1 średnia cebula
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz, 2 łyżeczki oregano,
* 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki mielonego kminku
Dodatkowo:
* 8 placków tortilli
* 8 dag mozzarelli w kostce.

Reklama

Wykonanie:
1. Ryż zarumień lekko na sporej patelni z dwiema łyżkami oliwy (2-3 min).
2. Kolejno wlej na patelnię bulion i przecier. Dodaj dwa ząbki obranego i przepuszczonego przez praskę czosnku oraz drobno posiekaną cebulę, pół łyżeczki chili w proszku.
3. Całość zamieszaj i przykryj pokrywką. Ryż pozostaw na małej mocy palnika przez minimum 20 minut – do miękkości ryżu.
4. Mięso zmiel w maszynce na średnich oczkach. Dodaj do niego suszone oregano oraz po pół łyżeczki soli, pieprzu i mielonego kminku. Bardzo dokładnie wymieszaj mięso z przyprawami i odstaw na bok.
5. Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oliwy lub innego oleju do smażenia.
6. Cebulę obierz, poszatkuj i podsmażaj ok. 10 min. Pod koniec dodaj pół łyżeczki chili w proszku. Dodaj mięso mielone z przyprawami. Całość podsmażaj ok. 20 min. Drewnianą łyżką staraj się rozdrobnić mięso.
7. Dodaj pomidory z puszki oraz fasolę odsączoną z zalewy.
8. Całość wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 10 min (cały czas bez pokrywki). W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem lub chili.
9. Na środek tortilli wyłóż wzdłuż placka porcję ryżu po meksykańsku. Na ryżu umieść porcję sosu, posyp tartym serem. Zwiń tortillę: najpierw boki, a potem do środka.
10. Burrito należy przed podaniem podgrzać z obu stron na suchej patelni lub w opiekaczu do kanapek.

Zapiekanka z grzybami

SKŁADNIKI:
* 25 dag ryżu
* 50 dag świeżych grzybów
* 1 średnia cebula
* 1/2 puszki kukurydzy
* 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 10 dag parmezanu
* 1/2 szklanki bulionu
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
2. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle. Dodaj oczyszczone i pokrojone grzyby. Podlej bulionem i duś do miękkości grzybów. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. Grzyby z cebulą dodaj do ugotowanego ryżu, wymieszaj. Dodaj odsączoną kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Jeśli trzeba, dopraw do smaku.
4. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku ok. 20 min. w temp. 180oC.
5. Zapiekankę podawaj na gorąco posypaną tartym serem.

2025-06-17 15:06

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kard. Pizzaballa o Gazie - nigdy nie widziałem tak trudnego momentu

2025-09-23 14:01

[ TEMATY ]

strefa gazy

kard. Pierbattista Pizzaballa

trudny moment

Vatican Media

Kard. Pierbattista Pizzaballa w przesłaniu na temat Gazy

Kard. Pierbattista Pizzaballa w przesłaniu na temat Gazy

Łącząc się z uczestnikami modlitewnego czuwania „Pokój dla Gazy”, zorganizowanego w Rzymie przez Wspólnotę Sant'Egidio, łaciński patriarcha Jerozolimy, kard. Pierbattista Pizzaballa, powiedział w przesłaniu wideo, że pozwolono, by to miejsce na ziemi opanowali ekstremiści, z jednej i z drugiej strony. Wyraził nadzieję, że błędny krąg nienawiści przełamią „cisi ludzie pokoju”.

Nigdy nie zdradźmy naszego człowieczeństwa – ten apel rozbrzmiewał wieczorem 22 września na rzymskim placu przed Bazyliką Matki Bożej na Zatybrzu, podczas czuwania modlitewnego zorganizowanego przez Wspólnotę Sant'Egidio w intencji pokoju dla Gazy.
CZYTAJ DALEJ

Polski zakonnik uznany za więźnia politycznego na Białorusi

Polski obywatel, katolicki zakonnik z Krakowa Grzegorz Gaweł, którego zatrzymano na Białorusi, został uznany za więźnia politycznego przez białoruskich obrońców praw człowieka – poinformowała we wtorek organizacja „Wiasna”.

Białoruskie media 4 września powiadomiły o zatrzymaniu Gawła w mieście Lepel na północy Białorusi. Zarzucono mu szpiegostwo w związku z rzekomym zbieraniem informacji na temat planowanych rosyjsko-białoruskich ćwiczeń wojskowych Zapad-2025.
CZYTAJ DALEJ

Toruń: Zmarł ks. prałat Stanisław Kardasz, działacz społeczny i opozycyjny

2025-09-23 18:29

[ TEMATY ]

działacz społeczny

opozycjonista

ks. prałat Stanisław Kardasz

Diecezja toruńska

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardacz

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardacz

Zmarł ks. prałat Stanisław Kardasz, wieloletni proboszcz parafii pw. Matki Bożej Zwycięskiej i Świętego Jerzego w Toruniu, działacz społeczny i opozycyjny związany z Solidarnością. Miał 88 lat – poinformowała we wtorek kuria diecezji toruńskiej.

Ks. Kardasz urodził się 29 października 1936 r. w Gdyni. W 1960 r. ukończył Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie, a w 1968 r. – historię na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu. Był m.in. wikariuszem parafii św. Jakuba w Toruniu i parafii św. Krzyża w Grudziądzu, a w latach 1976-2013 proboszczem parafii pw. Matki Bożej Zwycięskiej i Świętego Jerzego w Toruniu.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję