Reklama

Z zakonnej kuchni

Dietetyk radzi

Mandarynki – nie tylko na zimę

To jedne z bogatszych w witaminę A owoce cytrusowe. Nie dorównują im pomarańcze czy cytryny. Dlaczego jeszcze warto sięgać po mandarynki?

Niedziela Ogólnopolska 4/2025, str. 62

[ TEMATY ]

owoce

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mandarynka to owoc cytrusowy wywodzący się z Azji Południowej. Należy do rodziny rutowatych. W Polsce zyskała popularność w latach 80. i 90. XX wieku.

Jest owocem niskokalorycznym – w jednej mandarynce znajduje się ok. 37 kcal. Podstawowym składnikiem mandarynki są węglowodany. Te pomarańczowe owoce są źródłem witamin oraz składników mineralnych – witamin: A, E, B2, B3, B6, a także tiaminy i kwasu askorbinowego oraz wapnia, potasu, magnezu i żelaza.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Stanowią źródło flawonoidów, a w szczególności nobiletyny (pomaga zapobiegać cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy naczyń krwionośnych), polifenoli oraz karotenoidów. Mimo zawartości węglowodanów mandarynki charakteryzują się niskim indeksem oraz ładunkiem glikemicznym (IG = 42, ŁG = 3,9). Zawartość witaminy C może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, o 19% oraz choroby wieńcowej – o 16%, a kwas askorbinowy przez działanie relaksacyjne poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych, rozluźniając mięśnie gładkie. Przeprowadzone badania potwierdzają, że u osób spożywających większe ilości cytrusów ryzyko wystąpienia incydentów wieńcowych jest mniejsze.

Reklama

Badania potwierdzają również, że osoby, które często sięgają po owoce cytrusowe, są mniej narażone na demencję. Dzięki zawartości witaminy C mandarynki mają wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, łagodząc przeziębienie w trakcie trwania infekcji.

Najsmaczniejszymi odmianami mandarynek są: klementynki, odmiana Satsuma, Afourer, Tangela oraz Tangor. Gdy wybieramy mandarynki, warto zwrócić uwagę m.in na kolor skórki – powinna być intensywna, jasnopomarańczowa. Owoc jest soczysty wtedy, gdy skórka nie przylega do miąższu, a lekko odstaje. Świeża mandarynka powinna być jędrna. Wyraźny i przyjemny zapach świadczy o dojrzałości owocu. Im bardziej okrągła mandarynka, tym słodsza. Najsmaczniejsze można kupić w okolicach świąt Bożego Narodzenia.

Ten zimowy owoc najczęściej spożywany jest jako samodzielna przekąska. Sprawdzi się jednak również jako dodatek do ciast, sałatek, sorbetów, soków, a także jako składnik zimowych rozgrzewających herbat.

Mandarynki są bezpieczne dla zdrowia. Z ich spożywania powinny jednak zrezygnować osoby, które są na nie uczulone.

2025-01-21 14:55

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć owoce i zioła?

Do suszenia znakomicie nadają się jabłka, śliwki, gruszki czy żurawina. Z łatwością można też uzyskać własne rodzynki, gdy poddamy suszeniu winogrona.

Owoce, które chcesz poddać suszeniu, powinny być dojrzałe i mieć kolor właściwy dla swojego gatunku. To ważne, zwłaszcza w przypadku owoców czarnego bzu, ponieważ te niedojrzałe zawierają duże ilości substancji szkodliwych, które w miarę dojrzewania znikają. Można suszyć owoce, które są lekko pomarszczone – świadczy to o tym, że są dojrzałe. Trzeba jednak odrzucić te, które mają rdzawe plamki i pleśń. Niektóre owoce lepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, np. jarzębinę, bo niska temperatura niszczy ich toksyczne związki. Najlepiej zbierać owoce do koszyka, aby nie zgniotły się pod własnym ciężarem.
CZYTAJ DALEJ

A cuda wciąż się dzieją

Polscy misjonarze – o. Zbigniew Strzałkowski i o. Michał Tomaszek – zostali zamordowani 9 sierpnia 1991 r. w Peru przez członków Sendero Luminoso (Świetlisty Szlak). Obydwaj zostali w 2015 r. beatyfikowani. Dekadę po tym wydarzeniu br. Jan Hruszowiec, franciszkanin, opowiada o tym, jakie jest obecnie zainteresowanie życiem polskich kapłanów w różnych krajach świata.

Krzysztof Tadej: W jakich okolicznościach dowiedziałeś się o śmierci o. Zbigniewa Strzałkowskiego i o. Michała Tomaszka?
CZYTAJ DALEJ

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia borówek amerykańskich

2025-12-05 17:38

[ TEMATY ]

borówki

Materiał sponsorowany

Małe, granatowe owoce, duża moc. borówka amerykańska to źródło polifenoli, błonnika pokarmowego i witamin. W porcji 100 g dostarczasz niewiele kalorii, a dużo przeciwutleniaczy. Najcenniejsze są antocyjany ze skórki, które wspierają naczynia krwionośne, wzrok oraz regenerację po wysiłku.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję