Reklama

Z zakonnej kuchni

Sposób na ciasto francuskie

Dzięki uniwersalnemu zastosowaniu świetnie sprawdzi się na karnawałowych imprezach. Na słodko lub słono, na zimno i gorąco. Jakie przekąski przygotować z ciasta francuskiego?

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ze szpinakiem

Składniki:
łyżka oleju
25 dag szpinaku (może być mrożony)
1/2 cebuli
10 dag sera typu feta
sól, pieprz, suszony czosnek staropolski do smaku
jajko
opcjonalnie: sezam, siemię lniane, czarnuszka

Wykonanie:
1. Na rozgrzany olej wrzuć poszatkowaną cebulkę i duś ją kilka minut.
2. Dodaj szpinak. (Uważaj, żeby się nie przypalił). Duś do momentu, aż odparuje woda.
3. Dodaj ser, zamieszaj, gotuj ok. 2 min. Dopraw do smaku. (Masa powinna być gęsta, żeby nie wypływała z ciasta). Pozostaw do wystygnięcia.
4. Ciasto francuskie podziel na dwie równe części (przekrój je wzdłuż krótszego boku).
5. Na każdą z części nałóż masę szpinakową i zawiń ciasto w roladę. Pokrój na równe plastry o grubości ok. 5 cm.
6. Ułóż kawałki ciasta pojedynczo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi miejsce do wyrośnięcia ciasta.
7. Posmaruj ciasto rozbełtanym jajkiem. Możesz też posypać je sezamem, siemieniem lnianym lub czarnuszką. Piecz ok. 18-20 min w temp. 180oC. Można podawać z sosem jogurtowym bądź czosnkowym.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Z parówkami

Składniki:
6 cienkich parówek
5 dag sera żółtego
jajko
opcjonalnie: zioła prowansalskie, sezam, czarnuszka

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto pokrój na równej szerokości plastry – na tyle szerokie, by można w nie było zawinąć parówkę.
2. Wzdłuż ciasta układaj plastry sera, parówki (można je podzielić wzdłuż na pół, wtedy przekąska będzie delikatniejsza).
3. Parówki zawiń szczelnie w ciasto i pokrój na równej wielkości kawałki (mniejsze będą bardziej podzielne).
4. Ułóż na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Posyp ziołami bądź nasionami. Piecz ok. 18 min w temp. 190oC – czas zależy od wielkości przekąski.
5. Podawaj ciepłe z ulubionym sosem bądź sałatką.

Z gruszką

Składniki:
2 gruszki
ser pleśniowy naturalny
orzechy włoskie
płatki migdałowe
jajko

Wykonanie:
1. Gruszki pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
2. Ciasto pokrój na jednakowe kawałki, na których zmieszczą się plastry gruszki.
3. Na wyłożonej papierem blasze ułóż kawałki ciasta, na nich – po plastrze gruszki i sera oraz połówkę orzecha.
4. Ciasto posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów. Piecz w temp. 180oC ok. 15 min – do zrumienienia ciasta.
5. Podawaj z powidłami.

Świderki

Składniki:
w wersji na ostro: keczup lub pesto
w wersji na słodko: gęsty dżem lub powidła
jajko
opcjonalnie: sezam, czarnuszka, siemię lniane, drobno posiekane orzechy

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem lub dżemem.
2. Pokrój na równej szerokości paski – ok. 2 cm – i przekrój na połowę, żeby były krótsze.
3. Każdy kawałek lekko zwiń, by utworzył spiralę. Ułóż na blasze, części bez nadzienia posmaruj rozbełtanym jajkiem. Możesz posypać ziarnami bądź orzechami.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zarumienienia ciasta.

Ślimaczki na ostro

Składniki:
keczup
kilka plastrów szynki konserwowej
tarty ser mozzarella
jajko
opcjonalnie: ulubione zioła

Reklama

Wykonanie:
1. Ciasto posmaruj keczupem.
2. Na środku układaj wzdłuż plastry szynki, całość posyp cienko serem (zostaw czyste dłuższe krawędzie). Możesz posypać ulubionymi ziołami.
3. Ciasto zawijaj jak roladę – może być luźno, podczas pieczenia ciasto wyrośnie.
4. Pokrój ciasto na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Ułóż je na blasze, posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz ok. 12 min w temp. 180oC. (Uważaj, żeby nie przypalić, ciasto powinno być lekko zrumienione). Można podawać z sosami: jogurtowym, pomidorowym bądź czosnkowym.

Miniróżności

Składniki:
kilka pomidorków cherry
cebulka
oliwki czarne i zielone
kilka łyżeczek pesto
ser mozzarella w kawałku
minipieczarki
jajko

Wykonanie:
1. Ciasto rozłóż na blasze wyłożonej papierem.
2. Pokrój je na równe kwadraty o boku 4-5 cm.
3. Na każdy kawałek ułóż pojedynczo: połówki pomidorków, pieczarek, plasterki oliwek i cebulki, łyżeczkę pesto, kostkę sera.
4. Piecz kilka minut w temp. 180oC – do zrumienienia ciasta.

2024-12-28 16:58

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Roladki z wędzonego łososia

Składniki: płaty wędzonego łososia (opakowanie 250 g) liście sałaty lodowej ogórek szklarniowy placki tortilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% łyżka majonezu szczypta soli, pieprzu, suszonej słodkiej papryki
CZYTAJ DALEJ

Zmiany personalne księży proboszczów diecezji sosnowieckiej

2025-06-06 20:29

[ TEMATY ]

Sosnowiec

diecezja sosnowiecka

zmiany personalne

Zmiany proboszczów

Karol Porwich/Niedziela

Czerwiec to już tradycyjnie czas zmian personalnych w Diecezji Sosnowieckiej. 6 czerwca bp Artur Ważny zaprosił do Domu SZILO w Czeladzi księży, którym wręczył dekrety na administratorów i proboszczów. Kilku księży przeszło też na emeryturę lub urlopy zdrowotne.

Spotkanie rozpoczęło się w kaplicy wspólną modlitwą brewiarzową. Po niej bp Artur skierował krótkie słowo pasterskiego pouczenia. Nawiązywał w nim do odczytywanej dziś Ewangelii, w której Pan Jezus trzykrotnie pyta św. Piotra „Czy kochasz mnie?”.
CZYTAJ DALEJ

Profanacja krzyża

2025-06-08 22:04

[ TEMATY ]

katolicy

profanacja

TVP 3

W Rudach Raciborskich nieznani sprawcy sprofanowali krzyż przy leśnej drodze. Spiłowano ramiona figury, odwrócono ją do góry nogami, a na zniszczonym krucyfiksie zawieszono śmieci. Mieszkańcy nie mają wątpliwości - to nie zwykły akt wandalizmu, ale celowa profanacja miejsca modlitwy i refleksji dokładnie w czasie ważnych dla rudzkiego sanktuarium uroczystości.

Spiłowano ramiona figury, odwrócono ją do góry nogami, a na zniszczonym krucyfiksie zawieszono śmieci. Mieszkańcy nie mają wątpliwości - to nie zwykły akt wandalizmu, ale celowa profanacja miejsca modlitwy i refleksji dokładnie w czasie ważnych dla rudzkiego sanktuarium uroczystości.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję