Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Ziemniaki górą

Stanowią one główne źródło pożywienia na świecie.

Niedziela Ogólnopolska 45/2024, str. 62

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pochodzą z Ameryki Południowej, a ich uprawę prawdopodobnie zapoczątkowano w Peru jeszcze przed naszą erą. Uprawę ziemniaka w Polsce rozpoczęto w drugiej połowie XVII wieku.

100 g ziemniaka zawiera ok. 73 kcal, co stanowi mniejszą wartość energetyczną niż taka sama porcja kaszy czy makaronu. Ziemniaki dostarczają witaminy C, witamin z grupy B, beta karotenu oraz folianów. Jeśli chodzi o składniki mineralne – są źródłem potasu, a także: fosforu, magnezu, cynku, miedzi, manganu oraz jodu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Głównym węglowodanem złożonym występującym w ziemniaku jest skrobia. Jej zawartość w bulwach jest uzależniona od odmiany i waha się w granicach 10-25%. Z tego względu ziemniaki są produktami o wysokim indeksie glikemicznym, w związku z czym powinny się pojawiać rzadziej w jadłospisie osób z cukrzycą.

Reklama

Z uwagi na fakt, że ziemniaki są częstym dodatkiem do obiadu, stanowią one główne źródło antyoksydantów w diecie człowieka. Chronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, co zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz chorób układu krążenia. Bulwy ziemniaka zawierają nawet 30 mg świeżej masy flawonoidów, w tym antocyjanów (zwłaszcza w odmianie purpurowej). Zawartość antocyjanów przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz antymutagenne. W ziemniakach znajdują się również flawonole, które także przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób układu krążenia oraz nowotworów. Wspomniana wcześniej skrobia obok funkcji odżywczych wykazuje działanie prozdrowotne. Dzięki obróbce termicznej jest trawiona przez człowieka, ale należy pamiętać, że ma wysoki indeks glikemiczny i osoby chorujące na cukrzycę powinny uważać z jej spożyciem. Aby obniżyć jej indeks glikemiczny, zaleca się całkowite schłodzenie w lodówce ugotowanych ziemniaków, a następnie podgrzanie ich przed spożyciem. Powtórne schłodzenie powoduje, że część skrobi nie jest trawiona – to tzw. skrobia oporna. Jest ona bardzo użyteczna w organizmie człowieka, stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii kwasu mlekowego. W wyniku fermentacji skrobi powstają bardzo korzystne dla zdrowia krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (octowy propionowy i masłowy).

Zawarty w ziemniaku błonnik pokarmowy powoduje, że warzywo to jest pomocne w problemach trawiennych, biegunkach oraz zaparciach.

Ponadto ziemniaki są zasadotwórcze, dzięki czemu są polecane osobom zmagającym się z refluksem żołądka.

Spożywanie ziemniaków może jednak nasilać objawy u osób z nieswoistym zapaleniem jelit. Ponadto ziemniaki zawierają białka, m.in. patatynę, które są alergenami i mogą wywoływać alergiczne objawy. U osób zmagających się z powyższymi jednostkami spożycie ziemniaków należy kontrolować.

Ziemniak to zdrowy i wartościowy produkt spożywczy. Najczęściej spożywany jest jako dodatek do obiadu, wykorzystywany także jako dodatek do zup czy sałatek, w formie placków, kopytek czy frytek.

2024-11-05 14:43

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Najlepsza dieta przy nowotworach

Niedziela Ogólnopolska 37/2024, str. 72

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Istnieją uniwersalne zasady, które niezależnie od typu raka i leczenia można wprowadzić do codziennego życia celem szybszego zdrowienia.

Komponowanie zbilansowanej diety polega przede wszystkim na spożywaniu sporej ilości warzyw i białka (m.in. pestki, orzechy, ryby, mięso, ser, strączki) oraz dobrych tłuszczów, np. oliwa z oliwek, olej lniany, pestki. Warto, by jadłospis opierał się na diecie śródziemnomorskiej, jeśli nie ma przeciwwskazań. Powinna to być dieta lekkostrawna, bez potraw smażonych, wędzonych, konserwowanych, nadmiernie przetworzonych, bogatych w cukry. Najlepszy sposób przygotowania to produkty surowe (jeśli brak przeciwwskazań), gotowane na parze, ewentualnie gotowane czy duszone. Warto spożywać 4-5 posiłków dziennie, niezbyt obfitych, najlepiej o regularnych porach, niezbyt późno wieczorem – im wcześniej, tym lepiej, maksymalnie do 19. Konieczne jest dostarczenie organizmowi przynajmniej minimalnej ilości wody – nie mniej niż 1,8 l, minimum 30 ml na kilogram masy ciała.
CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2025 r.

2025-05-19 08:45

[ TEMATY ]

zmiany księży

zmiany personalne

zmiany kapłanów

Karol Porwich/Niedziela

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

„Śpiewajmy z papieżem” staje się hitem w mediach społecznościowych

2025-06-04 16:57

[ TEMATY ]

muzyka

Screen

815 000 wyświetleń na Instagramie, prawie 77 000 na YouTube i około 250 udostępnień na Facebooku. Seria wideo „Śpiewajmy z Papieżem” jest hitem w mediach społecznościowych. Według o. Roberta Mehlharta OP, pomysłodawcy i bohatera serii, jest tak wiele serduszek, kciuków w górę i „komentarzy w różnych językach świata”, że nie może nawet nadążyć z czytaniem ich wszystkich.

Dyrektor Papieskiego Instytutu Muzyki Sakralnej w Rzymie powiedział to w wywiadzie dla portalu „Vatican News” w połowie maja. Pomysł na serię wideo przyszedł mu do głowy podczas południowej modlitwy „Regina Coeli” śpiewanej przez nowego papieża Leona XIV. „Większość ludzi śpiewała spontanicznie, ale była jedna lub dwie osoby, które być może nie były tak pewne siebie” - powiedział o. Mehlhart. Pomyślał więc: „Możemy w tym pomóc”. Seria obejmuje obecnie sześć krótkich samouczków wideo.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję