Reklama

W wolnej chwili

Zapobiega otyłości

Topinambur był uprawiany przez Indian w Kanadzie. Dziś serwują go najlepsi kucharze na całym świecie.

Niedziela Ogólnopolska 41/2024, str. 73

materiał prasowy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Roślina ta nie jest nam obca i w Polsce. Jest także coraz częściej doceniana ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze. Przy końcu lata i na początku jesieni jej kwiaty, podobne do kwiatów słonecznika, zdobią polski krajobraz. Przez wiele lat były używane jedynie do robienia bukietów. Na szczęście to już minęło. Dzięki wielu informacjom na temat leczniczych właściwości topinamburu bulwy tej rośliny można kupić w sklepie.

U wielu z nas topinambur rośnie w ogrodzie. Wczesną jesienią, kiedy jego liście zaczynają żółknąć, możemy wykopać bulwy do spożycia. Zresztą, jeżeli mamy taką możliwość, aż do marca możemy pozyskiwać świeże bulwy. Te już wykopane przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Przed spożyciem myjemy je pod bieżącą wodą. Niekonieczne jest obieranie ich ze skórki, gdyż jest cienka; kiedy jest twarda, możemy ją obrać.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

W okresie jesienno-zimowym spożywanie bulw topinamburu wzbogaca dietę w żelazo i witaminy takie jak A, C i E, dzięki czemu nasz organizm odniesie wiele korzyści. Topinambur zalecany jest szczególnie osobom pragnącym zadbać o zdrowie. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę układu pokarmowego, obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol, reguluje ciśnienie krwi, wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego, oczyszcza organizm, chroni wątrobę. Ma właściwości moczopędne – przeciwdziała zatrzymywaniu wody. Dzięki błonnikowi pokarmowemu zmniejsza wchłanianie jelitowe złego cholesterolu (LDL) i cukrów. Powinny po niego sięgać osoby zmagające się z nadwagą.

Bulwy można spożywać zarówno na surowo, pokrojone w cienkie plasterki i doprawione oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, jak i gotowane, najlepiej na parze, aby zachować wszystkie właściwości odżywcze. Topinambur może też być podsmażany na patelni albo zapiekany z warzywami.

Początkującym zaleca się spożywanie topinamburu w małych ilościach. Jeśli nie będą odczuwać dyskomfortu, mogą go spożywać nawet 2-3 razy w tygodniu. Zbyt obfite spożywanie topinamburu w niektórych przypadkach może jednak powodować problemy jelitowe, takie jak ból brzucha i biegunka.

2024-10-08 14:30

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy sondaż IPSOS: Nowym prezydentem Rafał Trzaskowski

2025-06-01 21:01

[ TEMATY ]

wybory 2025

PAP/Paweł Supernak

Rafał Trzaskowski w drugiej turze wyborów prezydenckich zdobył 50,3 proc. głosów, Karol Nawrocki 49,7 proc. - wynika z sondażu exit poll wykonanego przez Ipsos dla TVN24, TVP i Polsat News. Frekwencja w wyborach szacowana jest na 72,8 proc.

Różnica wyniku kandydatów w sondażu to 0,6 pkt proc. Mieści się w granicach błędu oszacowania, który wynosi 2 pkt proc.
CZYTAJ DALEJ

Peru: karta do głosowania podczas konklawe trafi do diecezji Chiclayo

2025-06-02 14:28

[ TEMATY ]

karta

Peru

Papież Leon XIV

Vatican Media

Jedna z kart do głosowania podczas konklawe, które wybrało papieża Leona XIV, trafi do diecezji Chiclayo. Papież kierował nią w latach 2014-2023. Kartę przywiózł z Watykanu peruwiański kardynał Carlos Castillo Mattasoglio, arcybiskup Limy, za zgodą Stolicy Apostolskiej.

Karta z symbolem „Sede Vacante”, przeznaczona do wpisania nazwiska kardynała, na którego oddaje się głos w wyborach nowego papieża, została wystawiona najpierw w katedrze w stolicy Peru, w kaplicy św. Turybiusza z Mongrovejo, który był arcybiskupem Limy w latach 1579-1606.
CZYTAJ DALEJ

150 porcji!

2025-06-02 21:44

Małgorzata Pabis

    Po raz kolejny w tym roku Rektorat Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach podarował podopiecznym Dzieła Pomocy św. Ojca Pio 150 porcji ciepłego posiłku i pieczywo.

    Obiad został sfinansowany ze środków Funduszu Miłosierdzia. -To dla nas wielka radość, że także w maju udało się nam dotrzeć do ludzi potrzebujących z ciepłą zupą jarzynową. Każdy dzień, w którym nasza restauracja AGAPE gotuje dla Dzieła Pomocy św. Ojca Pio jest dla nas wielką radością – mówi Małgorzata Pabis, rzecznik prasowy Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach. - Ufamy, że dzięki składanym środkom na Fundusz Miłosierdzia już za kilka dni w czerwcu także dotrzemy z ciepłym posiłkiem do potrzebujących – dodaje.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję