Reklama

Zdrowie

Z natury

Jedz winogrona

Winogrona to owoc znany od czasów starożytnych. Hipokrates, ojciec medycyny, wykorzystywał je jako idealny pokarm w leczeniu osób w każdym wieku.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Właściwości lecznicze winogron

Najbardziej wartościowe dla zdrowia są czerwone winogrona. Jeżeli nie były pryskane, powinniśmy zjadać je razem ze skórką, gdyż jest ona bogata w resweratrol. Działa on przeciwwirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Hamuje powstawanie zakrzepów, a także zapobiega tworzeniu się komórek rakowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zalety spożywania winogron

Winogrona zawierają cukry, a także witaminy: A, C, PP, B1, B2 i wiele soli mineralnych, takich jak: sód, wapń, potas, magnez i mangan, jod, fosfor, żelazo i chrom. Pomagają one w walce z cholesterolem, są dobre dla skóry i włosów. Mają działanie oczyszczające szczególnie w przypadku wątroby, nerek i jelit. Zapobiegają osteoporozie, są zalecane osobom cierpiącym na anemię, dnę moczanową i bóle reumatyczne. Wzmacniają odporność, wywierają korzystny wpływ na serce i układ krwionośny. Powinny je spożywać osoby przemęczone i osłabione, szczególnie dzieci. Oprócz świeżych warto także jeść suszone owoce winogron w postaci rodzynek. Z winogrona możemy przygotować także dżem, sok, galaretkę. Wino z czerwonych winogron pozytywnie wpływa na układ trawienny, nerwowy, hormonalny i krwionośny.

Przeciwwskazania

Winogron nie powinny spożywać osoby cierpiące na cukrzycę, gdyż zawierają one naturalne cukry, a także osoby zmagające się z nadkwaśnością żołądka lub mające problemy z refluksem żołądkowo-przełykowym. Po spożyciu winogron u niektórych osób mogą się pojawić reakcje alergiczne, takie jak swędzenie, obrzęk lub wysypka.

Winogrona kupione w sklepie mogą zawierać szkodliwe dla naszego organizmu pestycydy. Pamiętajmy, aby dobrze je umyć przez spożyciem.

2024-09-24 14:12

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Fruktoza

Niedziela Ogólnopolska 26/2022, str. 48

[ TEMATY ]

owoce

Adobe Stock

Jest cukrem, który w sposób naturalny występuje w owocach, miodzie i niektórych warzywach, np. w marchewce czy szparagach.

Obok tego, że naturalnie występuje w roślinach, fruktoza wchodzi w skład syropu z agawy, syropu klonowego oraz sztucznie wytworzonego syropu glukozowo--fruktozowego, który mocno obciąża organizm. Fruktoza przekształcana jest w jelitach i wątrobie w glukozę, dlatego nadmierne jej spożywanie mocno obciąża wątrobę. Cukier ten ma niski indeks glikemiczny, rekomendowany jest więc jako lepszy zamiennik białego cukru. Nie jest jednak obojętny dla zdrowia, m.in. wpływa na podniesienie poziomu trójglicerydów, blokowanie ośrodka sytości i częste odczuwanie głodu mimo regularnego jedzenia. Szczególnie niebezpieczny dla zdrowia jest syrop glukozowo-fruktozowy, który powstaje z kukurydzy. Znajdziemy go w większości musów, dżemów, kremów, jogurtów, sosów, deserów owocowych. Ważne jest więc czytanie etykiet i omijanie produktów z tym syropem, aby uchronić się przed zachorowaniem na cukrzycę typu 2 czy stłuszczeniem wątroby. Zdecydowanie wyższą zawartością fruktozy charakteryzują się soki owocowe. W owocach występuje ona w towarzystwie błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru w jelitach. Dlatego najlepszym wyborem jest cały świeży owoc, a nie sok – nawet domowej roboty. Dodatek tłuszczowy, taki jak awokado czy orzechy, sprawi znacznie wolniejszy wyrzut insuliny do krwi.
CZYTAJ DALEJ

Bp Ważny w Dąbrowie Górniczej: trzeba stanąć w prawdzie wobec zaniedbań i grzechów, które miały tutaj miejsce

- Trzeba stanąć w stanąć w prawdzie wobec zaniedbań i grzechów, które miały tutaj miejsce i prosić Maryję o pomoc w ich naprawieniu - powiedział dla KAI bp Artur Ważny. W Dąbrowie Górniczej, w parafii pw. Matki Bożej Anielskiej miało miejsce nabożeństwo jubileuszowo-pokutne.

Podziel się cytatem - zaznacza biskup.
CZYTAJ DALEJ

Podwójna radość z kanonizacji Frassatiego i Acutisa

2025-09-08 09:11

[ TEMATY ]

Watykan

kanonizacja

św. Carlo Acutis

św. Pier Giorgio Frassati

Vatican Media

Kanonizacja św. Carlo Acutis i św. Pier Giorgio Frassati

Kanonizacja  św. Carlo Acutis i św. Pier Giorgio Frassati

To radość osobista i radość dla Kościoła – mówi o nowych świętych Kościoła ks. dr Bogusław Turek CSMA, podsekretarz Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych. Rozmówca Radia Watykańskiego-Vatican News podkreśla, że choć św. Piotr Jerzy Frassati i Karol Acutis to przede wszystkim patroni młodych, to ich świadectwo może trafiać do każdego, niezależnie od wieku.

Polski duchowny, pełniący funkcję podsekretarza Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych, jest przekonany, że takie uroczystości jak ta niedzielna w Watykanie, stanowią pokazanie owoców pracy w Dykasterii. „To bardzo radosne doświadczenie (…) Dwóch młodych świętych, dla młodego pokolenia, ale też dla każdego pokolenia, którzy świadczą o miłości do Boga niezależnie od wieku, niezależnie od pochodzenia, od stanu. Świadczą o tej radości z przeżywania Słowa Bożego i jego realizacji we własnym życiu” – zaznacza ks. Bogusław Turek.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję