Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata – zarówno ze względu na smak, jak i na korzyści zdrowotne.

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

stock.adobe.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wśród kiszonek w Polsce największym powodzeniem cieszą się kiszone ogórki i kapusta.

Kapusta kiszona jest jedną z najbardziej popularnych form konsumpcji tego warzywa. Ze względu na jej wartości odżywcze i właściwości zaleca się, aby włączyć ją do codziennej diety. Jest niskokaloryczna – zawiera ok. 11 kcal w 100 g. Dzięki temu zalecana jest osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości po jej spożyciu. Zawiera wiele cennych witamin – C, E, K oraz A, a także znaczne ilości mikroelementów (żelaza, selenu, manganu) oraz makroelementów (wapnia, siarki, magnezu, potasu i sodu). Obok tego, że jest naturalnym probiotykiem, wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie. Poza tym sok z kiszonej kapusty działa przeciwzapalnie w leczeniu chorób reumatologicznych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym naturalnym probiotykiem w sezonie jesienno-zimowym oraz w czasie trwania antybiotykoterapii są ogórki kiszone. Charakteryzują się również niską wartością kaloryczną – 100 g produktu dostarcza ok. 12 kcal. Są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6. Są również bogate w makroelementy: magnez, potas, fosfor, sód oraz w żelazo, będące mikroelementem. Poza tym, że przyczyniają się do wzrostu odporności, wpływają na obniżenie cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca. Poprawiają również kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto woda z kiszonych ogórków ma takie same wartości odżywcze jak same ogórki, a ponadto jest zalecana kobietom w ciąży.

Kiszenie jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Jak widać, kiszonki mają wiele cennych właściwości. Jeśli decydujemy się jednak na ogórki kiszone ze sklepu, należy zwrócić uwagę, aby rzeczywiście były kiszone, a nie kwaszone. Jeśli na opakowaniu widnieje napis „kwaszone”, oznacza to, że został do nich dodany katalizator, który przyspiesza proces fermentacji.

2024-01-02 12:11

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Słodkie owoce lata

2025-08-05 08:53

Niedziela Ogólnopolska 32/2025, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Morele, mimo że są niewielkie, dostarczają nam całkiem sporo witamin i składników mineralnych.

Dynamiczny rozwój uprawy moreli nastąpił w latach 90. XX wieku. Sto gramów świeżych owoców dostarcza ok. 50 kcal. Poza tym są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki niemu owoce te ułatwiają pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele są owocem krajowym zawierającym najwięcej witaminy A. Są również źródłem witamin C oraz K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nerek. Morele stanowią również źródło żelaza – składnika hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie.
CZYTAJ DALEJ

„Leon XIV to człowiek o fantastycznym poczuciu humoru”. Misjonarka z Peru szczerze o nowym papieżu

2025-08-22 21:05

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

misjonarka z Peru

szczerze o nowym papieżu

PAP/EPA

Papież Leon XIV słynie ze swojego poczucia humoru

Papież Leon XIV słynie ze swojego poczucia humoru

Jakim biskupem w czasie pracy w Peru był aktualny papież? Czy jednoczył ludzi? Jakie miał poczucie humoru? W najnowszej książce Wydawnictwa eSPe „Leon XIV. Papież na ratunek Kościołowi” opowiada o tym s. Brygida Koeppen FMM, która ponad 25 lat pracowała w Chile oraz w Peru i doskonale pamięta obecnego papieża.

Artykuł zawiera fragment książki „Leon XIV. Papież na ratunek Kościołowi”, wyd. eSPe. Zobacz więcej: https://boskieksiazki.pl/pl/p/Leon-XIV.-Papiez-na-ratunek-Kosciolowi/1400
CZYTAJ DALEJ

Kraków/ Taksówkarz został zaatakowany nożem przez pasażera; trwa obława

2025-08-22 21:33

[ TEMATY ]

Kraków

Adobe Stock

W Krakowie trwają poszukiwania mężczyzny, który w trakcie kursu zaatakował taksówkarza nożem i uciekł. Poszkodowany obcokrajowiec, który prowadził pojazd, z ranami ciętymi trafił do szpitala.

Według informacji małopolskiej policji, w piątek ok. godz. 17 w pobliżu Tauron Areny Kraków zatrzymała się taksówka, z której wybiegło dwóch mężczyzny - kierowca i pasażer. Taksówkarz, który miał rany cięte szyi, przedramienia i ręki, zemdlał. Policja przekazała, że jest to obcokrajowiec. Mężczyzna w stanie stabilnym trafił do jednego z krakowskich szpitali.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję