Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata – zarówno ze względu na smak, jak i na korzyści zdrowotne.

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

stock.adobe.pl

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wśród kiszonek w Polsce największym powodzeniem cieszą się kiszone ogórki i kapusta.

Kapusta kiszona jest jedną z najbardziej popularnych form konsumpcji tego warzywa. Ze względu na jej wartości odżywcze i właściwości zaleca się, aby włączyć ją do codziennej diety. Jest niskokaloryczna – zawiera ok. 11 kcal w 100 g. Dzięki temu zalecana jest osobom zmagającym się z nadwagą czy otyłością. Poza tym jest źródłem błonnika pokarmowego, który powoduje uczucie sytości po jej spożyciu. Zawiera wiele cennych witamin – C, E, K oraz A, a także znaczne ilości mikroelementów (żelaza, selenu, manganu) oraz makroelementów (wapnia, siarki, magnezu, potasu i sodu). Obok tego, że jest naturalnym probiotykiem, wykazuje też działanie przeciwnowotworowe, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny oraz reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie. Poza tym sok z kiszonej kapusty działa przeciwzapalnie w leczeniu chorób reumatologicznych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kolejnym naturalnym probiotykiem w sezonie jesienno-zimowym oraz w czasie trwania antybiotykoterapii są ogórki kiszone. Charakteryzują się również niską wartością kaloryczną – 100 g produktu dostarcza ok. 12 kcal. Są źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1, B2, B3 oraz B6. Są również bogate w makroelementy: magnez, potas, fosfor, sód oraz w żelazo, będące mikroelementem. Poza tym, że przyczyniają się do wzrostu odporności, wpływają na obniżenie cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy chorób serca. Poprawiają również kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto woda z kiszonych ogórków ma takie same wartości odżywcze jak same ogórki, a ponadto jest zalecana kobietom w ciąży.

Kiszenie jest tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Jak widać, kiszonki mają wiele cennych właściwości. Jeśli decydujemy się jednak na ogórki kiszone ze sklepu, należy zwrócić uwagę, aby rzeczywiście były kiszone, a nie kwaszone. Jeśli na opakowaniu widnieje napis „kwaszone”, oznacza to, że został do nich dodany katalizator, który przyspiesza proces fermentacji.

2024-01-02 12:11

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sposób na podagrę

Dna moczanowa to choroba przewlekła, łącząca się z zapaleniem stawów. Sposobem na zmniejszenie ryzyka jej wystąpienia jest prawidłowo skomponowana dieta redukcyjna.

Choroba, nazywana inaczej podagrą, jest wynikiem wytrącania się kryształów moczanów sodu w tkankach (głównie w stawach). Rozróżniamy dnę moczanową pierwotną oraz wtórną. Pierwsza objawia się najczęściej upośledzonym wydalaniem kwasu moczowego, druga natomiast może być konsekwencją zwiększonej podaży produktów bogatych w puryny i/lub spożywania alkoholu. Wraz z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi rośnie ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, migotania przedsionków oraz uszkodzenia nerek.
CZYTAJ DALEJ

Ponad 2 mln zł na rzecz powodzian zebrano w jednej z polskich diecezji!

2024-10-01 22:00

[ TEMATY ]

powódź w Polsce (2024)

Karol Porwich/Niedziela

2 mln 36 tys. 252 zł - to kwota, którą na obecną chwilę zebrała Caritas Diecezji Rzeszowskiej na rzecz powodzian. Jest to równocześnie rekordowa suma w dziejach rzeszowskiej Caritas w kategorii zbiórek finansowych.

W obliczu wielkiej powodzi, która spowodowała olbrzymie zniszczenia w południowo-zachodniej Polsce - tysiące osób indywidualnych, a także firmy, Szkolne Koła Caritas i inne organizacje przekazywały darowizny finansowe dla powodzian za pośrednictwem rzeszowskiej Caritas. Jedni wpłacali na konto bankowe Caritas Diecezji Rzeszowskiej, inni - składali ofiary do puszek przy kościołach, jeszcze inni - wybierali obydwa sposoby wsparcia finansowego.
CZYTAJ DALEJ

Srebrny jubileusz UKSW

2024-10-01 19:12

[ TEMATY ]

UKSW

25‑lecie UKSW

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

Dokładnie 25 lat temu na podstawie ustawy polskiego parlamentu przekształcono założoną w 1954 roku Akademię Teologii Katolickiej w Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

– Ćwierćwiecze to ogromna szansa na wdzięczność, podsumowania i snucie ambitnych planów. Z poczuciem odpowiedzialności rozpoczynamy kolejny, wyjątkowy 25. rok prowadzenia działalności badawczej i kształcenia studentów. Spoglądamy w lata naszej historii, tej najbliższej związanej z UKSW, wracamy również pamięcią do 1954 roku, kiedy wyrzucono nauczanie teologii z Uniwersytetu Warszawskiego i Uniwersytetu Jagiellońskiego. Kontynuujemy najstarsze tradycje akademickie w Polsce. UKSW to obecnie ośrodek naukowy, który liczy się w świecie akademickim. Jestem dumny, że mogę razem ze społecznością akademicką kształtować rozwój naszego Uniwersytetu – mówi w 25. rocznicę utworzenia uczelni ks. prof. Ryszard Czekalski, rektor UKSW.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję