Reklama

Porady

Pyłek ma moc

Pyłek kwiatowy to najbogatszy w składniki naturalny wytwór przyrody, stosowany przez ludzi zarówno w profilaktyce zdrowotnej, jak i w leczeniu różnych chorób.

Niedziela Ogólnopolska 24/2023, str. 47

[ TEMATY ]

miód

Zdjęcia: Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przyjmując systematycznie pyłek w maksymalnych dawkach, uzupełniamy brakujące konieczne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i samoobrony przed chorobami składniki, czyli budujemy odporność. W pokarmie, którym się na co dzień odżywiamy, ich brakuje, szczególnie w żywności wysoko przetworzonej.

Skuteczna odtrutka

Szkodliwe środki chemiczne znajdują się w tzw. opryskach, sztucznie wytworzonych nawozach, konserwantach, w tym m.in. w tzw. polepszaczach wyglądu, przedłużaczach trwałości, w lekarstwach. To wszystko powoduje, że niektóre z nich są trujące. Niezaprzeczalną, mało znaną zaletą pyłku jest jego neutralizujące działanie na szkodliwe składniki leków syntetycznych, których pozostałości, niestety, są zatrzymywane w organizmie. Warto ponadto wiedzieć, że pyłek chroni nasz organizm przed skutkami promieniowania jonizującego, w tym także promieniami wydzielanymi przez telewizory, komputery, telefony i inne urządzenia techniczne. Niektóre z wcześniej wymienionych składników pyłku niwelują działanie tego, co szkodzi naszemu organizmowi. Bardzo istotnymi zaletami pyłku, tego – powtórzę – naturalnego, bez udziału środków chemicznych powstałego leku, są również jego nietoksyczność i brak, mimo wielomiesięcznego przyjmowania, tzw. skutków ubocznych, czego nie można powiedzieć o sztucznie wytworzonych i tak nachalnie reklamowanych suplementach.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Dla życiowej energii

Reklama

W poprzedniej części artykułu (Niedziela nr 23/4czerwca) wspomniano, że przyjmowanie pyłku korzystnie oddziałuje na mózg. Organ ten, szczególnie u osób w podeszłym wieku, zajmuje miejsce szczególne. Odgrywa on główną rolę w inspiracji i integracji wszystkich czynności służących w utrzymaniu życia organizmu, a także jego stosunku do tego wszystkiego, co go otacza. By móc spełniać te zadania, mózg ma bardzo zróżnicowaną strukturę, system integralnych, autonomicznych jednostek. Aby te jednostki mogły właściwie funkcjonować, w tym powstrzymywać procesy starzenia się, a nawet niekiedy im zapobiegać, wymagają odpowiednich składników odżywczych. Te zaś, jak już wiemy, znajdują się w pyłku.

Inny problem to droga ich dostawy, prowadząca przez naczynia krwionośne, których drożność umożliwia działanie pyłku. Odżywianie pyłkiem mózgu i całej zróżnicowanej, podporządkowanej mu struktury, rzutuje na prawidłowy – pożądany przebieg podstawowych reakcji życiowych. Dzięki bogactwu składników pyłku – zwłaszcza gdy te zostają połączone z innymi, znajdującymi się w miodzie i innych wytworach, substancjami białkowymi, łącznie z egzogennymi aminokwasami, kwasami nukleinowymi, fosfolipidami, solami mineralnymi, fitohormonami, bioflawonoidami, karotenoidami oraz pozostałymi biologicznie czynnymi substancjami – następują minimalizacja, a nawet eliminacja niepożądanych efektów wielu dolegliwości, takich jak np. nerwowość, brak kontroli koordynacji ruchów, bezsenność, osłabienie słuchu i wzroku, zdolności zapamiętywania i innych, określanych jako oznaki starzenia się, symptomów organizmu.

To tylko niektóre właściwości tego coraz bardziej docenianego i poszukiwanego przez tych, którzy znają jego właściwości, wytworzonego przez rośliny, a przetwarzanego przez pszczoły naturalnego leku.

2023-06-05 13:21

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Miód w schorzeniach wątroby

Niedziela Ogólnopolska 14/2023, str. 47

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Zastosowanie miodu w leczeniu wątroby niemal idealnie spełnia postulat Hipokratesa, aby „pokarm był lekarstwem, a lekarstwo pokarmem”.

Cukier prosty znajdujący się w miodzie – fruktoza (ok. 39%), jest przetwarzana w wątrobie w glikogen. Stwierdzono jej zdolność do samoodtwarzania uszkodzonych podczas stanu zapalnego komórek. Następny cukier prosty znajdujący się w miodzie – glukoza (ok. 34%) odżywia komórki wątrobowe, a substancje, które przy tym powstają, sprzyjają eliminacji toksyn bakteryjnych w organizmie, także tych zewnątrzpochodnych. Ponadto cholina, której w gramie miodu jest ok. 5 mikrogramów, obniża poziom tłuszczów w wątrobie i wzmaga jej wydolność żółciotwórczą, co usprawnia proces przemiany tłuszczów w jelicie cienkim. Z kolei biopierwiastki, których w miodzie stwierdzono aż czterdzieści siedem, wpływają na skuteczność działania systemu odpornościowego. Należy do nich m.in. interferon, który przekazuje komórkom zdolność hamowania namnażania się wirusów. Do tego procesu organizm potrzebuje cynku i wapnia, które również są dostarczane w miodzie.
CZYTAJ DALEJ

„Leon XIV to człowiek o fantastycznym poczuciu humoru”. Misjonarka z Peru szczerze o nowym papieżu

2025-08-22 21:05

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

misjonarka z Peru

szczerze o nowym papieżu

PAP/EPA

Papież Leon XIV słynie ze swojego poczucia humoru

Papież Leon XIV słynie ze swojego poczucia humoru

Jakim biskupem w czasie pracy w Peru był aktualny papież? Czy jednoczył ludzi? Jakie miał poczucie humoru? W najnowszej książce Wydawnictwa eSPe „Leon XIV. Papież na ratunek Kościołowi” opowiada o tym s. Brygida Koeppen FMM, która ponad 25 lat pracowała w Chile oraz w Peru i doskonale pamięta obecnego papieża.

Artykuł zawiera fragment książki „Leon XIV. Papież na ratunek Kościołowi”, wyd. eSPe. Zobacz więcej: https://boskieksiazki.pl/pl/p/Leon-XIV.-Papiez-na-ratunek-Kosciolowi/1400
CZYTAJ DALEJ

W łańcuckim zamku koncerty „Jak u księżnej marszałkowej” z muzyką mistrzów

2025-08-22 16:37

[ TEMATY ]

Łańcut

zamek

koncerty

Wojciech Dudkiewicz

Łańcut. Jedna z najpiękniejszych rezydencji arystokratycznych w Polsce

Łańcut. Jedna z najpiękniejszych rezydencji arystokratycznych w Polsce

„Jak u księżnej marszałkowej” - pod takim tytułem w weekend w dawnej rezydencji Lubomirskich i Potockich w Łańcucie zabrzmią koncerty z muzyką mistrzów z XVII i XVIII w. Będzie to podróż do czasów księżnej Izabeli z Czartoryskich Lubomirskiej – zapraszają organizatorzy.

Izabela z Czartoryskich Lubomirska, żona marszałka wielkiego koronnego księcia Stanisława Lubomirskiego, chętnie i dużo podróżowała, bywając za granicą w teatrach, operach i na koncertach. To właśnie za jej czasów w zamek w Łańcucie, przekształcony przez nią w zespół pałacowo-parkowy, stał się jedną z najwspanialszych rezydencji magnackich w Polsce, kwitło życie muzyczne i teatralne, bywało wielu znakomitych gości, w tym najwybitniejsi muzycy, a koncerty odbywały się regularnie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję