Dieta MIND to sposób żywienia, który ma na celu poprawę funkcjonowania mózgu i układu nerwowego. Dieta ta stanowi połączenie diety śródziemnomorskiej z dietą DASH.
Są już pierwsze obiecujące badania, które potwierdzają wpływ diety MIND na starzenie się mózgu. Jej zastosowanie zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera oraz zwiększa uzyskanie lepszych wyników w testach poznawczych.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Podstawą tej diety jest zwiększenie spożycia wszelkich owoców jagodowych (jagody, truskawki itp.), warzyw zielonoliściastych (jarmuż, szpinak, sałata itp.) oraz, co najmniej 5 razy w tygodniu, porcji orzechów. Zaleca się spożywanie naturalnej żywności, głównie pochodzenia roślinnego, należy natomiast ograniczyć produkty zwierzęce oraz te z dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych.
Rekomendowane produkty:
warzywa zielonoliściaste, inne warzywa, orzechy, owoce jagodowe, nasiona roślin strączkowych, produkty pełnoziarniste, ryby, drób, oliwa z oliwek, wino.
Niezalecane produkty:
czerwone mięso, masło i margaryna, ser żółty, ciasta i inne słodycze, produkty smażone i typu fast food.
Witamina D
Jej deficyt może występować nawet u 70-90% osób z chorobą Alzheimera. Wszystkie osoby z zaburzeniami funkcji poznawczych powinny mieć wykonane jej oznaczenie w surowicy i włączoną suplementację w zależności od istniejących niedoborów.
Witaminy z grupy B
Zwiększone spożycie produktów bogatych w witaminy z grupy B wiąże się z poprawą funkcji poznawczych (wpływają one na metabolizm neuroprzekaźników OUN oraz metabolizm homocysteiny). Ich źródłem są: produkty zbożowe, mięso, ryby, jaja, brokuły, szpinak, brukselka, kalafior, nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica, soja. Ponadto warto zbadać poziom witaminy B12, ponieważ ze względu na zmiany w śluzówce żołądka u osób starszych często obserwuje się jej niedobory. Źródłem tej witaminy są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego.
Kwasy omega-3
W związku z zaburzeniami funkcji poznawczych należy rozważyć również suplementację długołańcuchowych kwasów omega-3: EPA i DHA. Kwasy te są niezbędnym składnikiem diety ze względu na ważne funkcje, które pełnią w organizmie, i w razie niedoborów trzeba je dostarczać.