Reklama

Z zakonnej kuchni

Lazanie z mięsem mielonym

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu lasagne
300 g tartego sera mozzarella
masło do wysmarowania naczynia
SOS MIĘSNO-POMIDOROWY:
1 cebula
800 g mielonej łopatki
2 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów
sól, pieprz
zioła: oregano, bazylia, majeranek
olej
SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 i 3/4 szklanki mleka
szczypta utartej gałki muszkatołowej
pieprz, sól

WYKONANIE:
Na większej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dokładamy mielone mięso. Smażymy chwilę, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie pomidory wraz z zalewą i smażymy, ciągle mieszając, aż do odparowania płynów.
Na końcu dodajemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszając, smażymy 2-3 min. Nie przerywając mieszania, stopniowo wlewamy zimne mleko, aby nie utworzyły się grudki.
Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Płaty makaronu gotujemy al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy płaty makaronu. Rozprowadzamy na nich kilka łyżek sosu beszamelowego. Wykładamy część mięsa, wyrównujemy.
Posypujemy tartą mozzarellą. Czynimy tak do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinien stanowić makaron, sos beszamelowy i tarty ser. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Pierwsze 10 min można piec pod przykryciem, by ser za szybko się nie zrumienił.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-05-11 07:24

Oceń: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka gyros

Przepis na sałatkę, którą można zadziwić gości, dostaliśmy od p. Ligii Bus z Nowego Jorku.
Zachęcamy Czytelników do przesyłania do naszej rubryki kulinarnej własnych, oryginalnych i wypróbowanych przepisów na ulubione dania. W wielu parafiach organizowane są festyny, kiermasze i konkursy regionalne na wypieki lub inne smakołyki i jest się czym pochwalić.

mała kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki konserwowe lub pomidory papryka czerwona 1 średniej wielkości cebula ketchup i majonez
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV: indoktrynacja jest niemoralna

Katolicka Nauka Społeczna powołana jest do dostarczenia kluczy interpretacyjnych, które wprowadzają dialog między nauką a sumieniem, dając tym samym zasadniczy wkład w wiedzę, nadzieję i pokój – wskazał Ojciec Święty podczas spotkania z członkami Fundacji Centesimus Annus Pro Pontifice. W Rzymie odbywa się doroczna międzynarodowa konferencja i zgromadzenie ogólne.

Indoktrynacja jest niemoralna, gdyż „uniemożliwia krytyczne myślenie, narusza świętą wolność sumienia – nawet jeśli jest ono błędne – i zamyka się na nowe refleksje, bo odrzuca ruch, zmianę, ewolucję idei wobec nowych wyzwań” – powiedział Papież. Nauczanie Kościoła zaś jest poważną, spokojną i rygorystyczną refleksją; ono chce nas nauczyć jak zbliżać się do sytuacji i do ludzi. „To właśnie poważne podejście, rygor i spokój są tym, czego należy uczyć się z każdej doktryny – również Katolickiej Nauki Społecznej” – dodał Leon XIV.
CZYTAJ DALEJ

Pierwsza beatyfikacja Leona XIV: ksiądz zaangażowany w edukację

W sobotę, 17 maja żyjący w XIX w. kapłan z Sabaudii, zaangażowany w edukację zostanie pierwszym beatyfikowanym za pontyfikatu Papieża Leona XIV. „Camille Costa de Beauregard to wzór działania wobec ludzkiego cierpienia” – podkreśla arcybiskup Chambéry, Thibault Verny.

„To entuzjazm, który wykracza poza miasto Chambéry, poza Sabaudię, a nawet poza Kościół” – zapewnia Thibault Verny, arcybiskup trzech diecezji Sabaudii. W sobotę, 17 maja będzie uczestniczyć w beatyfikacji Camille’a Costa de Beauregard u boku nuncjusza apostolskiego we Francji, abpa Celestino Migliore.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję