Reklama

Z zakonnej kuchni

Tarty na słono

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Tarta na słono to dobry pomysł na pyszny obiad lub ciepłą kolację. Spód tarty najczęściej robimy z kruchego ciasta albo ciasta francuskiego. Farsz możemy przygotować według indywidualnych upodobań. Popularne są zarówno tarty z warzywami, np. z cukinią, brokułami lub szparagami (najlepiej sprawdzają się warzywa wyraziste w smaku, takie jak por czy cebula), jak i te z mięsem, np. z boczkiem, salami czy z kurczakiem i papryką. Wyśmienicie smakują tarty z łososiem, a także inne tarty na słono, np. grzybowa lub cebulowo-serowa.

Tartę można komponować właściwie dowolnie; to doskonały pomysł na „porządkowanie” lodówki – możemy dodać do niej resztki składników, które pozostały z przygotowania innych dań. Zagniatamy ciasto, przygotowujemy farsz, pieczemy ok. pół godziny i – gotowe.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tarta z porami

SKŁADNIKI:
30 dag mąki
15 dag masła
3-4 duże pory z długą białą częścią
15-20 dag wędzonego boczku
1-2 łyżeczki maggi
sól, pieprz
1/2 szklanki śmietany 18%
2 jajka
gałka muszkatołowa
10 dag sera rokpol (lub innego pikantnego)

Mąkę przesiewamy i siekamy z zimnym masłem. Wlewamy dwie łyżki zimnej wody i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki. Białe części pora kroimy w talarki, płuczemy i osączamy na sicie. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni. Dodajemy pory, odrobinę wody, solimy i dusimy 15 min. Przyprawiamy maggi i pieprzem. Śmietanę i jajka mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy łyżeczkę soli i szczyptę gałki muszkatołowej. Ser ścieramy na tarce i łączymy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Zimne ciasto kroimy na plastry i wylepiamy nim dno oraz boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Wykładamy pory z boczkiem i zalewamy masą śmietanową. Wstawiamy do piekarnika. Po 20 min zmniejszamy temperaturę do 170°C i pieczemy jeszcze ok. 25 min. Jeśli wierzch zacznie się zbyt szybko rumienić, przykrywamy formę pergaminem. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno.

Tarta ze szpinakiem

Składniki – spód:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
2 duże żółtka
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

Składniki – farsz:
10 dag boczku wędzonego
1 mała cebula
20 dag mrożonych liści szpinaku
1 ząbek czosnku
15 dag sera feta
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 jajka
10 dag żółtego sera
sól, pieprz

Mąkę przesiewamy, dodajemy sól oraz zimne masło pokrojone na kawałeczki, siekamy, dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim formę. Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy w temp. 190°C przez 15-20 min do lekkiego zrumienienia.

2022-01-03 12:52

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Róże karnawałowe

Siostry felicjanki z prowincji przemyskiej, pracujące w Rzeszowie, podzieliły się z nami przepisem na bardzo efektowne róże karnawałowe. Siostry realizują swój charyzmat przez służenie dzieciom, osobom starszym i opuszczonym. Prowadzą przedszkola i domy pomocy. W kuchniach charytatywnych dożywiają dzieci, młodzież i dorosłych.
CZYTAJ DALEJ

Fałszywe dane, realne szkody. Czyja to jest operacja?

2025-06-29 16:20

[ TEMATY ]

felieton

Samuel Pereira

Materiały własne autora

Samuel Pereira

Samuel Pereira

„Hahaha, info o fałszowaniu wyborów oparli na analizie wykonanej po pijaku jakiegoś gościa z Wykopu oraz na analizie typa, który NIE jest pracownikiem uczelni” – napisała w mediach społecznościowych jedna z internautek (@szef_dywizji), odnosząc się do informacji portalu money.pl, który ujawnił, że dr Kontek, który „zbadał anomalie wyborcze” nie jest pracownikiem SGH, mimo iż „w doniesieniach mediów przedstawiany jest jako pracownik uczelni”. Czytając tę informację, jak i komentarz miałem poczucie, że wcale nie jest mi do śmiechu i w sumie nam wszystkim generalnie też nie powinno.

Pal sześć sam wątek uczelni, przerażające jest to, co przedstawił dr Kontek, a raczej skutki tej co najmniej „niedokładnej” pracy. Jego „analizy” stały się źródłem fali artykułów, materiałów prasowych, telewizyjnych i radiowych oraz komentarzy w mediach i socialmediach, które w oparciu o jego teorie podważały wybór ponad 10 mln polskich obywateli. Profesor Szkoły Głównej Handlowej Tomasz Berent już wypunktował wątpliwą analizę statystyczną dr. Kontka dotyczącą „anomalii wyborczych”. „Pomijając na chwilę kwestię Twojego sposobu identyfikacji komisji, w których mogło dojść do nadużyć i sposobu dokonywanych przez Ciebie korekt (obie niestety bardzo wątpliwej jakości), musiałeś przecież wiedzieć, że wyniki takiej jednostronnej analizy są po prostu bezwartościowe” - napisał w opublikowanym liście. „Zaszokowała mnie treść Twego wywodu. Skwantyfikowałeś bowiem jedynie liczbę głosów, które mogły być nieprawidłowo alokowane Karolowi Nawrockiemu. Odwrotnego scenariusza w ogóle nie wziąłeś pod uwagę” – zauważył prof. Berent, docierając do sedna skandalu: „Problem w tym, że Twoje wyniki nie są też wiarygodne statystycznie. Nie mogą być zatem żadnym sygnałem, które wymaga bliższego zbadania”.
CZYTAJ DALEJ

Nie bądź kserokopią. Specjalny pokaz filmu "Carlo Acutis. Plan na życie"

2025-06-29 21:03

[ TEMATY ]

kino

bł. Carlo Acutis

relikwie bł. Carlo Acutisa

Karol Porwich/Niedziela

Czy w XXI wieku, w dżinsach, adidasach i z telefonem w ręku, da się żyć ideą nieba? Czy w dobie technologii i nowych mediów, kiedy pokusą jest to, by upodobnić się do influencerów, można mimo wszystko pozostać sobą?

Na te pytania mogliśmy poszukać odpowiedzi w czwartkowy wieczór, 5 czerwca. To wszystko za sprawą przedpremierowego pokazu filmu "Carlo Acutis. Plan na życie", który miał miejsce w częstochowskim kinie Wolność, a na który zaprosił Tygodnik Katolicki Niedziela.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję