Reklama

Wiadomości

Miodowe kuracje

Miód z czosnkiem leczy serce

Skutecznym sposobem zapobiegania chorobom serca i całego układu krążenia jest przyjmowanie miodu z czosnkiem.

Niedziela Ogólnopolska 43/2021, str. 56

Adobe.Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bogactwo składników miodu i czosnku – połączenie związków siarki, olejków eterycznych, alliny z fitocydami i witaminą C – tworzy miksturę, której działanie zwiększa przepływ krwi, a równocześnie poprawia pracę organów trawiennych. Połączenie czosnku z miodem przynosi lepsze efekty zdrowotne w przypadku chorób serca i całego układu krwionośnego niż oddzielne stosowanie samego miodu czy też czosnku.

Miód i czosnek łączymy w następujący sposób: 200 g obranego i bardzo rozdrobnionego czosnku wkładamy do słoika, który od razu zakręcamy. Po 20 min, w czasie których pod wpływem powietrza składniki czosnku zaczną wydzielać swoje właściwości, zawartość słoika zalewamy spirytusem w takiej ilości, aby alkohol całkowicie pokrywał rozdrobniony czosnek. Po dokładnym zakręceniu słoika wielokrotnie nim potrząsamy i odstawiamy go w ciepłe miejsce. Każdego dnia kilkakrotnie potrząsamy słoikiem. Po upływie 3 tygodni nalewkę przecedzamy przez sitko, a następnie dodajemy do niej taką ilość miodu gryczanego bądź rzepakowego, ile jest nalewki w słoiku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Zażywamy po jednej łyżeczce tego roztworu, z tym że przed użyciem dodajemy go do szklanki wody.

Reklama

Przyjmowanie tej mikstury systematycznie przez kilka miesięcy 3-4 razy dziennie niekiedy już po 3 miesiącach zmniejsza o ok. 66% objawy chorób naczyń krwionośnych. Dalsze systematyczne jej stosowanie przynosi poprawę zdrowia. Minimalna dobowa dawka to 3-4 łyżki tej mikstury. Większa częstotliwość przyjmowania przyspiesza powrót do zdrowia.

To, co tu zostało podane, dotyczy stosowania miodu i czosnku. Niezależnie od tego należy stosować odpowiednią dietę, dbać o umiarkowany wysiłek i ruch. O wytrwałości i systematyczności nie będę wspominał, gdyż każdy chory, jeżeli zależy mu na wyzdrowieniu, będzie tego przestrzegał.

Miód gryczany

Miód ten uważany jest przez wielu znawców za najlepszy z naszych polskich miodów, a z pewnością za jeden z najlepszych. Decydują o tym jego składniki. Zawiera on prawie 52% fruktozy, znaczne ilości magnezu, żelaza, a także innych pierwiastków, wśród nich takie jak: fosfor, miedź, cynk, bor, jod, kobalt. Są w nim obecne również witaminy C (2,9-11,9% w miligramie), B1, B2 i PP. Miód gryczany odznacza się też dużą kwasowością i zawiera dużą ilość, w stosunku do innych miodów, białka. Spośród dziewięciu niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu aminokwasów egzogennych – a więc tych, których nasz organizm nie jest w stanie wytwarzać – w miodzie gryczanym znajduje się aż osiem, a wśród nich: fenyloalanina, treonina, walina, leucyna i izoleucyna, co warunkuje bardzo wysoką wartość odżywczą tego miodu. Z polskich miodów gryczany uznawany jest też za najbogatszy w enzymy, a jeśli chodzi o właściwości antybiotyczne – porównywany jest do miodu lipowego.

2021-10-19 13:47

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Andrzej Bobola uprosił mi uzdrowienie

[ TEMATY ]

św. Andrzej Bobola

Karol Porwich/Niedziela

św. Andrzej Bobola

św. Andrzej Bobola

Nawet najnowocześniejsze terapie medyczne, rodem z filmów sci-fi, mogą zawieść. Tak było w przypadku Idy Kopeckiej z Krynicy.

U czterdziestodwuletniej kobiety niespodziewanie pojawiły się potworne bóle, promieniujące na całe ciało. Nawet nadrobniejszy dotyk był dla niej niczym cios wymierzony przez zawodowego boksera, a każdy, nawet najmniejszy wysiłek fizyczny przysparzał zmęczenia, jakby wspinała się na Mount Blanc.
CZYTAJ DALEJ

Jezus modli się o jedność wśród Jego uczniów

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Fot. Włodzimierz Rędzioch

Uczniowie biegnący do grobu

Uczniowie biegnący do grobu

Rozważania do Ewangelii J 17, 20-26.

Piątek, 16 maja. Święto św. Andrzeja Boboli, prezbitera i męczennika
CZYTAJ DALEJ

Świdnica. Monstrancja z XVII wieku - perła europejskiego złotnictwa wróciła po renowacji

2025-05-16 23:20

[ TEMATY ]

Świdnica

sztuka sakralna

Świdnica ‑ Katedra

czynia liturgiczne

Franciszek Grzywacz

Monstrancja – srebro, złoto, odlew, kameryzowanie, grawerowanie, cyzelowanie. Wykonana przez Leonharda Wildera, Wiedeń, ok. 1662 rok

Monstrancja – srebro, złoto, odlew, kameryzowanie, grawerowanie, cyzelowanie. Wykonana przez Leonharda Wildera, Wiedeń, ok. 1662 rok

Jedna z najpiękniejszych barokowych monstrancji w Europie oraz osiem naczyń liturgicznych z katedry świdnickiej odzyskały dawny blask dzięki gruntownej renowacji.

W ostatnich tygodniach ks. kan. Marcin Gęsikowski, proboszcz katedry, odebrał z płockiej pracowni odrestaurowaną monstrancję oraz osiem naczyń liturgicznych – cztery kielichy i cztery puszki. – Bardzo serdecznie dziękuję ofiarodawcom imiennym i anonimowym – powiedział ks. Gęsikowski w ramach niedzielnych ogłoszeń parafialnych, informując wiernych o kosztach renowacji, które wyniosły trzydzieści trzy tysiące złotych.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję