Reklama

Z zakonnej kuchni

Zapiekanka z tortellini

Niedziela Ogólnopolska 19/2018, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciekawy, choć nietypowy sposób wykorzystania tortellini.

SKŁADNIKI:

• 400 g mrożonego szpinaku

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 1 łyżeczka masła

• 2 ząbki czosnku

• 2 łyżeczki soku z cytryny

• 1 łyżeczka suszonej bazylii

• 250 g tortellini z serem

• 4 paski bekonu

• ok. 1 szklanki mleka

• 1 łyżka mąki pszennej

• 3/4 łyżeczki soli

• 1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

• 1 szklanki startego sera mozzarella

• 1 szklanki tartego parmezanu

WYKONANIE:

Bekon pokroić na paski i przesmażyć. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim drobno posiekany czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodać do niego zamrożony szpinak i smażyć na wolnym ogniu do odparowania nadmiaru wody, przyprawić sokiem z cytryny i bazylią. Tortellini ugotować w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć szpinak, tortellini i bekon, wymieszać. Do mleka dodać mąkę, pieprz, sól oraz sery, wszystko wymieszać i wylać na szpinak z tortellini. Zapiekać ok. 1 godziny w temp. 175C.

2018-05-09 10:19

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kaszanka z kiszoną kapustą

Grillowanie jest dziś wspaniałym pomysłem na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. W przyjemnej atmosferze towarzyskich spotkań można przygotowywać różne potrawy. Posiłek przyrządzony na grillu wcale nie musi być jednorodny. Poprosiliśmy naszego redaktora ks. Pawła Rozpiątkowskiego, który latem przyjmuje gości w ogrodzie, by podzielił się z naszymi Czytelnikami swoimi ulubionymi i sprawdzonymi przepisami na dania z grilla.
CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2025 r.

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.
CZYTAJ DALEJ

LN siatkarek - trzecie miejsce Polek po zwycięstwie nad Japonią

2025-07-27 18:21

PAP

Polskie siatkarki wywalczyły brązowy medal Ligi Narodów w rozgrywanym w Łodzi turnieju finałowym. W meczu o trzecie miejsce pokonały Japonki 3:1 (25:15, 24:26, 25:16, 25:23) i po raz trzeci z rzędu w tych rozgrywkach staną na najniższym stopniu podium.

Polska – Japonia 3:1 (25:15, 24:26, 25:16, 25:23).
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję