Jeśli chcesz zabłysnąć i oczarować gości, wypróbuj przepis na znakomity sernik. Przepis pochodzi z książki „Boże Narodzenie z s. Anastazją i s. Salomeą”, wydanej przez Wydawnictwo WAM
SKŁADNIKI:
• 2 szklanki mąki pszennej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 6 jaj
• 25 dag masła
• 1 szklanka pudru
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki oleju
• 1 czerwony kisiel
• 1 łyżka kakao
• 1 szklanki suchego maku
WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchna masę, stopniowo dodając jaja, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz olej. Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej – kakao, do trzeciej – mak.
MASA SEROWA:
• 1,5 kg sera białego
• 2 szklanki cukru pudru
• 1 cukier waniliowy
• 10 dag masła
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 8 jaj
• kilka kropel olejku cytrynowego
WYKONANIE:
Biała ubić na sztywna pianę. Ser zemleć w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, stopniowo dodając żółtka, zmielony ser, mąkę ziemniaczaną i olejek cytrynowy. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek.
***
WYKONANIE:
Reklama
Natłuszczoną i oprószoną bułką tartą blaszkę o wymiarach 36 x 23 cm wypełnić masą serową. Na jej powierzchni kupkami naprzemiennie układać ciasto z kisielem, ciasto kakaowe i ciasto makowe. Tak przygotowany sernik umieścić w nagrzanym piekarniku i piec w temp. ok. 170oC przez 50-60 min. Po upieczeniu sernik polać polewą (przepis poniżej) i dekoracyjnie przybrać posiekanymi orzechami.
POLEWA ŚMIETANKOWA:
• 1 szklanka cukru
• 1 szklanki mleka
• 1 cukier waniliowy
• 5 dag masła
WYKONANIE:
Cukry wymieszać z mlekiem, podgrzać na wolnym ogniu i ciągle mieszając, dodać masło. Całość chwilę wolno gotować do czasu połączenia się wszystkich składników i zgęstnienia masy, po czym odstawić i jeszcze ciepłą polewą przyozdobić wierzch sernika.