Składniki:
Ciasto:
• 20 dag mąki
• 1 żółtko
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 3-4 łyżki wody
• 1 łyżeczka masła
• szczypta soli
Nadzienie:
• 10 dag suszonych grzybów
• 1 mała cebulka
• 2-3 łyżki oleju
• przyprawy: sól, pieprz
Grzyby namoczyć na noc. Rano ugotować je w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić (wodę można wykorzystać do zupy). Grzyby przekręcić przez maszynkę lub drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę. Gdy się zeszkli, dodać grzyby. Chwilę razem smażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Z podanych składników zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić. Ciasto rozwałkować, pokroić na cienkie kwadraty o boku 4 cm. Nałożyć nadzienie w formie kulki i zlepiać kwadraty tak, aby powstał trójkąt. Dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić tak, aby powstało uszko. Uszka wrzucić do garnka z osoloną wodą. Gotować kilka minut. Wybierać łyżką cedzakową. Przelać zimną wodą – jak makaron.