Składniki:
• 50 dag świeżych śledzi
• mąka do obtoczenia
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• olej lub oliwa do smażenia
• przyprawy: sól, pieprz
Zalewa:
• 2,5 szklanki wody
• ½ szklanki 10-procentowego octu
• ½ szklanki cukru
• 1 cebula
• przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka gorczycy białej, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu czarnego
Wykonanie:
Śledzie umyć, osuszyć, przekroić na połowy i wyjąć ości. Posypać solą i pieprzem. Obtoczyć w mące. Usmażyć na złoty kolor, a następnie osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować zalewę: w garnku zagotować wodę z solą i cukrem, dodać pozostałe przyprawy. Wrzucić pokrojoną w krążki cebulę i dodać ocet. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Usmażone śledzie włożyć do słoików, zalać zalewą i zakręcić. Zostawić w lodówce na dobę.
Wykonanie: Graziako