Reklama

Ciasta i desery

Ciasto „Kubuś”

Lekkie, delikatne, dość słodkie, sycące ciasto. Do kawy wystarczy jeden kawałek. Bardzo smaczne. Spróbujcie, bo warto. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.

Niedziela Ogólnopolska 26/2016, str. 58

[ TEMATY ]

ciasto

ciasta

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Biszkopt:

• 3 jajka (białka osobno)

• 3 łyżki cukru

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 3 łyżki mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

• 3 szklanki „Kubusia”

• ½ kostki margaryny

• ½ szklanki cukru

• 2 budynie śmietankowe

Bita śmietana:

• ¼ l śmietany kremówki (30 proc.)

• 1 łyżka cukru

• 1 łyżka żelatyny



• paczka biszkoptów

• 50 ml alkoholu

• ½ szklanki soku owocowego

• czekolada

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, dodać do masy, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w średnio nagrzanym piekarniku (170°C, ok. 20-25 min). 2,5 szklanki „Kubusia” zagotować. W pozostałej części soku rozpuścić budynie. Wlać do gotującego się soku i intensywnie mieszać. Do gorącej masy dodać margarynę i cukier, dokładnie utrzeć. Krem wyłożyć na przestudzony biszkopt. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Gdy przestygnie, po trochu dodawać do ubitej śmietany. Śmietanę wyłożyć na krem „kubusiowy”. Biszkopty maczać w ponczu, przygotowanym z soku wymieszanego z alkoholem, układać na ubitej śmietanie. Ciasto ozdobić startą czekoladą.

Wykonanie: Graziako

2016-06-22 09:08

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasto dla diabetyków

Niedziela Ogólnopolska 11/2015, str. 58

[ TEMATY ]

ciasta

Graziako

Przepis pochodzi z książki „Wypieki dla diabetyków” Britty Macho i Tiny Schlag. Ciasto robi się szybko i łatwo.

• 4 jajka • 150 g cukru • 100 g margaryny • 60 ml oleju rzepakowego • 400 g mąki pełnoziarnistej (pszennej) • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 125 ml mleka • 1 łyżka kakao w proszku • 1 łyżka cukru pudru
CZYTAJ DALEJ

Skrutinium, czyli jak wybiera się papieża podczas konklawe

2025-05-07 16:26

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

Każde głosowanie w Kaplicy Sykstyńskiej odbywa się w sposób ceremonialny i ściśle określony. Sprzyja temu papierowa i indywidualna forma oddania tajnego głosu.

Teoretycznie papież może zostać wybrany już wieczorem w dniu rozpoczęcia konklawe. Wówczas przeprowadza się pierwsze głosowanie. Dzieje się tak od 2005 roku, wcześniej głosowania odbywały się od rana drugiego dnia. Jednak w ostatnim wieku najszybciej papieża wybrano w 1939 roku. Kard. Eugenio Pacelli, późniejszy Pius XII, zyskał wymagane poparcie już w trzecim głosowaniu. Także w drugim dniu konklawe kończyło się w 2005 i w 2013 roku.
CZYTAJ DALEJ

Kolejny czarny dym nad Watykanem!

2025-05-08 11:52

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

W drugim i trzecim głosowaniu na konklawe w czwartek kardynałowie nie wybrali papieża. Z komina na dachu Kaplicy Sykstyńskiej uniósł się przed południem czarny dym.

W konklawe uczestniczy 133 kardynałów z całego świata, wśród nich czterech Polaków: kardynałowie Stanisław Ryłko, Kazimierz Nycz, Konrad Krajewski i Grzegorz Ryś.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję