Składniki:
• 35 dag mąki pszennej (lub razowej)
• szczypta soli
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 1 łyżka mielonego cynamonu
• 15 dag masła
• 12,5 dag brązowego cukru
• 15 dag rodzynek
• skórka starta z 1 pomarańczy
• 5-6 łyżek soku pomarańczowego
• 6 łyżek mleka
• 2 jajka
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek i cynamon, a następnie masło pokrojone w kostkę. Całość rozcierać palcami, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Dodać cukier, rodzynki, skórkę pomarańczową i wszystko razem wymieszać. Formę do keksu wysmarować cienko tłuszczem i wysypać bułką tartą. Odstawić na bok. Rozgrzać piekarnik do 180°C. W osobnej misce ubić sok pomarańczowy, mleko i jajka. Dodać do suchych składników i starannie wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do formy i naciąć lekko wzdłuż, aby wyrosło równomiernie. Piec ok. 50 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić w formie, by ostygło.
Wykonanie: Graziako