Reklama

Ciasta i desery

Rogale marcińskie

W Poznaniu na 11 listopada wypiekane są specjalne „Marcinowe” słodkie rogale, wypełnione masą z białego maku. Na najstarszej ulicy miasta – św. Marcin – odbywa się uroczysta parada, której przewodzi rycerz na siwym koniu. W ostatnich latach tradycja wypiekania rogali staje się popularna także w innych regionach Polski.

Niedziela Ogólnopolska 45/2015, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

ciasto:

• 50 dag mąki pszennej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 3 żółtka

• ¼ kostki masła

• 2 łyżki cukru pudru

• 3 dag drożdży

• 1 szklanka mleka

• szczypta soli

Masa:

• 2 szklanki białego maku (ew. czarnego)

• 2 szklanki cukru

• 2 łyżki masła

• 1 szklanka słodkiej śmietanki

• ½ laski wanilii

• 10 dag bakalii

Dodatkowo:

• lukier, orzechy, migdały

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Żółtka ubić z cukrem pudrem i połączyć z roztopionym wcześniej masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, aż pojawią się pęcherzyki; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mak zaparzyć, odsączyć, przepuścić przynajmniej dwa razy przez maszynkę. Przełożyć do rondla, dodać cukier i masło, podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając.

Śmietankę z wanilią gotować na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć do masy makowej i razem podgrzewać aż do uzyskania gęstej masy. Dodać pokrojone bakalie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła i pokroić na trójkąty. Na każdy kłaść trochę masy i formować rogaliki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu polukrować i posypać pokrojonymi migdałami i orzechami.

Wykonanie: Graziako

2015-11-04 08:50

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Naleśniki i placuszki z owocami

Możemy je przygotować na śniadanie, obiad lub podwieczorek, wykorzystując świeże owoce. Dla wszystkich łasuchów będą wakacyjną ucztą.

SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mleka ?3 jajka 50 ml roztopionego masła ?50 g kakao 3 łyżki cukru pudru ?szczypta soli ewentualnie: olej lub masło klarowane do smażenia do przybrania: 250 g borówek syrop lub sos czekoladowy
CZYTAJ DALEJ

Kard. Sarah zachęca Polaków do wierności dziedzictwu chrześcijańskiemu

O współczesnych zagrożeniach dla człowieka i znaczeniu nauczania św. Jana Pawła II mówił dziś w Warszawie kard. Robert Sarah. Były prefekt Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów był gościem konferencji na temat miejsca polskiego katolicyzmu w Europie i w świecie, zorganizowanej z okazji 1000-lecia koronacji Bolesława Chrobrego przez Zakon Rycerski Świętego Grobu w Jerozolimie (bożogrobców).

Pochodzący z Gwinei purpurat zwrócił uwagę, iż święty Jan Paweł II przypomina nam, że chrześcijaństwo jest fundamentem zachodniej antropologii. Mówiąc o człowieku wskazuje na znaczenie jego czynów i odpowiedzialności. Przeciwstawia się wizjom oddzielającym człowieka od jego tożsamości cielesnej, teoriom jakoby dopuszczalne byłoby oddzielanie płci biologicznej od płci kulturowej (gender). Jednocześnie wskazuje na znaczenie duchowości dla rozwoju naszego człowieczeństwa. „Im bardziej bowiem zbliżamy się do Boga, tym bardziej stajemy się ludźmi” - podkreślił kard. Sarah.
CZYTAJ DALEJ

„Pilecki–Wyszyński. Portret podwójny” – ważna wystawa w Warszawie

2025-09-12 19:34

[ TEMATY ]

bł. kard. Stefan Wyszyński

rtm. Witold Pilecki

Vatican Media

Przed Świątynią Opatrzności Bożej w Warszawie otwarto wystawę „Pilecki–Wyszyński. Portret podwójny”. Ekspozycja przybliża niezwykle ważne postacie dla najnowszej historii Polski – rotmistrza Witolda Pileckiego i bł. prymasa Stefana Wyszyńskiego. Choć urodzili się w tym samym roku i byli związani z ziemią ostrowską, nigdy się nie spotkali. Pozostają jednak duchowo bliscy, a łączy ich wierność, odwaga i niezłomność.

Wystawa powstała z inicjatywy Muzeum Jana Pawła II i Prymasa Wyszyńskiego oraz Muzeum Domu Rodziny Pileckich w Ostrowi Mazowieckiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję