Reklama

Ciasta i desery

Rogale marcińskie

W Poznaniu na 11 listopada wypiekane są specjalne „Marcinowe” słodkie rogale, wypełnione masą z białego maku. Na najstarszej ulicy miasta – św. Marcin – odbywa się uroczysta parada, której przewodzi rycerz na siwym koniu. W ostatnich latach tradycja wypiekania rogali staje się popularna także w innych regionach Polski.

Niedziela Ogólnopolska 45/2015, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

ciasto:

• 50 dag mąki pszennej

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 3 żółtka

• ¼ kostki masła

• 2 łyżki cukru pudru

• 3 dag drożdży

• 1 szklanka mleka

• szczypta soli

Masa:

• 2 szklanki białego maku (ew. czarnego)

• 2 szklanki cukru

• 2 łyżki masła

• 1 szklanka słodkiej śmietanki

• ½ laski wanilii

• 10 dag bakalii

Dodatkowo:

• lukier, orzechy, migdały

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Żółtka ubić z cukrem pudrem i połączyć z roztopionym wcześniej masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, ciepłe mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiać do chwili, aż pojawią się pęcherzyki; pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Mak zaparzyć, odsączyć, przepuścić przynajmniej dwa razy przez maszynkę. Przełożyć do rondla, dodać cukier i masło, podgrzewać na niewielkim ogniu, stale mieszając.

Śmietankę z wanilią gotować na małym ogniu przez 10 min. Przełożyć do masy makowej i razem podgrzewać aż do uzyskania gęstej masy. Dodać pokrojone bakalie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła i pokroić na trójkąty. Na każdy kłaść trochę masy i formować rogaliki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 30 min w temp. 180°C. Po upieczeniu polukrować i posypać pokrojonymi migdałami i orzechami.

Wykonanie: Graziako

2015-11-04 08:50

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pierniczki

Pierniczki to nieodłączny element przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. W wielu polskich domach w czasie Adwentu piecze się je nawet kilka razy. Pachnie wtedy wspaniale cynamonem i przyprawą korzenną, przywołując cudowną atmosferę świąt. Mogą być ozdobą stołów, ale także choinki.

50 dag mąki 1 szklanka cukru pudru ½ szklanki miodu 2 łyżki masła 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka mielonego cynamonu 1 łyżka startej skórki pomarańczowej ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonych goździków białko do posmarowania
CZYTAJ DALEJ

Francja: obchody setnej rocznicy kanonizacji św. Teresy z Lisieux

2025-05-16 19:57

[ TEMATY ]

kanonizacja

św. Teresa z Lisieux

100. rocznica

Agata Kowalska

Święta Teresa z Lisieux

Święta Teresa z Lisieux

Jutro w Lisieux odbędą się obchody setnej rocznicy kanonizacji przez papieża Piusa XI św. Teresy od Dzieciątka Jezus, zmarłej w wieku 24 lat karmelitanki, ogłoszonej następnie patronką misji i doktorem Kościoła. Jej duchowa droga dziecięctwa Bożego inspiruje wierzących i niewierzących, a jej zapiski „Dzieje duszy” przetłumaczono na ponad 50 języków i sprzedano w ponad 500 mln egzemplarzy.

Uroczysta Msza św. zostanie odprawiona w bazylice św. Teresy. Relikwie świętej, na co dzień przechowywane w Karmelu, zostaną wystawione w katedrze św. Piotra, a następnie w bazylice. Biskup diecezji Bayeux-Lisieux Jacques Habert tłumaczy, że uczczenie doczesnych szczątków św. Teresy przypomina, iż wiara chrześcijańska jest przeżywana przez konkretne osoby, czego znakiem są właśnie relikwie.
CZYTAJ DALEJ

Pierwszy obraz Leona XIV

Papież Leon XIV na tle katedry Santa María w Chiclayo w Peru, gdzie był biskupem – tak wygląda pierwszy obraz nowego Papieża, który namalowała Mercedes Fariña, artystka pochodząca z Argentyny, która malowała także portrety Papieża Franciszka.

Mercedes Fariña ma ma ponad trzydziestoletnie doświadczenie w malarstwie, potrafi pracować z taką szybkością, że jedynie czas schnięcia farb olejnych może spowolnić jej twórczy proces. Jej motywacja, gdy postanowiła upamiętnić wybór Papieża, była kluczowa; niczym kronikarka, której pędzel pełni rolę pióra.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję