Reklama

Ciasta i desery

Świąteczny Sernik

Na wielkanocnych stołach obok bab i słodkich mazurków królują serniki. We wschodnich rejonach Polski popularna jest pascha – deser w kształcie piramidki, symbolizującej grób Chrystusa, przyrządzony z sera, śmietany oraz żółtek z cukrem i bakaliami. My proponujemy prostszy w wykonaniu tradycyjny sernik z bakaliami.

Niedziela Ogólnopolska 14/2015, str. 66

[ TEMATY ]

ciasta

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg sera półtłustego
• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1 budyń śmietankowy z cukrem
• 5 łyżek masła
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• bakalie (rodzynki, orzechy, smażona skórka pomarańczowa)

Wykonanie:

Ser przepuścić przez maszynkę dwa razy. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać stopniowo ser. Ucierać dotąd, aż nie będzie grudek. Następnie do masy wsypać budyń, proszek do pieczenia i sól, wlać roztopione (ale nie gorące) masło, dodać bakalie i wymieszać. Wylać masę do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą tortownicy. Sernik piec początkowo w temp. 150°C, po pewnym czasie podnieść temp. do 180°C. Czas pieczenia – ok. 1 godz. Ostudzony sernik wyjąć z tortownicy, posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Wykonanie: Graziako

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2015-03-31 12:51

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tiramisu z owocami

Niedziela Ogólnopolska 29/2014

[ TEMATY ]

ciasta

Pixabay.com

W wakacje proponujemy Państwu podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.
Tiramisu to najbardziej znany włoski deser. Jego nazwę tłumaczy się jako „popraw mi nastrój”, co chyba mówi samo za siebie. Klasyczne tiramisu, składa się z warstwy biszkoptu – nasączonego bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto – i kremu z serka mascarpone.
My proponujemy ten deser w wersji owocowej – jest równie smaczny.

2 żółtka 4 łyżki cukru pudru 25 dag serka mascarpone 250 ml śmietanki kremowej 25 dag owoców (do wyboru: malin, jagód, borówek amerykańskich) 2 paczki biszkoptów pół szklanki mleka kakao
CZYTAJ DALEJ

Jaskinia Słowa (17 Niedziela Zwykła)

2025-07-26 09:00

[ TEMATY ]

Ewangelia komentarz

Jaskinia Słowa

Red.

Ks. Maciej Jaszczołt

Ks. Maciej Jaszczołt
Autor rozważań ks. Maciej Jaszczołt to kapłan archidiecezji warszawskiej, biblista, wikariusz archikatedry św Jana Chrzciciela w Warszawie, doświadczony przewodnik po Ziemi Świętej. Prowadzi spotkania biblijne, rekolekcje, wykłady.
CZYTAJ DALEJ

Młodzież z diecezji bydgoskiej na Jubileuszu Młodych we Włoszech

2025-07-27 19:11

Diecezja bydgoska

Grupa młodych pielgrzymów z diecezji bydgoskiej wyruszyła w niezwykłą podróż, by wziąć udział w Jubileuszu Młodych we Włoszech - wydarzeniu gromadzącym młodzież z całego świata, by wspólnie modlić się, dzielić wiarą i doświadczać wspólnoty Kościoła. Pielgrzymka rozpoczęła się z wtorku 22 na środę 23 lipca.

- Z niecierpliwością i modlitwą w sercach wyruszyliśmy w kierunku pierwszego przystanku - urokliwej Werony. Zaraz po przyjeździe uczestniczyliśmy w Eucharystii, powierzając Bogu całą naszą drogę oraz intencje, które zabraliśmy ze sobą z Polski - mówi ks. Henryk Stippa.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję